Recension

: Silvervägen
Silvervägen Stina Jackson
2018
Albert Bonniers
8/10

Att tiga är silver på orten

Utgiven 2018
ISBN 9789100176006
Sidor 295

Om författaren

Stina Jackson, född 1983, är uppvuxen i Skellefteå och sedan länge bosatt i Denver, USA. Hennes debutroman Silvervägen (2018) har nått en stor läsekrets både i Sverige och internationellt. Den vann Årets svenska kriminalroman 2018, Årets nordiska kriminalroman 2018 och Årets bok 2019. Hennes andra bok, Ödesmark (2020), har nominerats till Årets bästa kriminalroman 2020 och Årets bok 2020.

Sök efter boken

Silvervägen är namnet på en turistväg i norra Västerbotten och mellersta Lappland som sträcker sig från norska gränsen i Arjeplogsfjällen till Bottenviken. Idag är den för de flesta synonym med Riksväg 95 i hela dess sträckning, och den marknadsförs tillsammans med Guldvägen mellan Skelleftehamn och Malå/Kristineberg, under rubriken Guldriket. Namnet syftar på de transporter av silvermalm och blymalm som gick från Nasafjäll till en hamn vid Bottenviken. (Källa Wikipedia).

Silvervägen är även namnet på en debutbok, en deckare. Vi möter Lelle, läraren, vars sjuttonåriga dotter Lina försvann spårlöst för tre år sedan. Det var vid en busshållplats just längs Silvervägen. Om nätterna är Lelle vaken, kör längs Silvervägen och letar efter dottern. Han känner Linas närvaro och han för ständiga samtal med henne. Om dagarna är han en spillra som super och sover. Linas försvinnande gnagde sönder äktenskapet med Linas mamma. Hon är övertygad om att dottern är död, men engagerar sig på sociala medier och ordnar aktioner och minnesstunder.

Parallellt med detta får vi följa sjuttonåriga Meja som anländer till orten tillsammans med sin mamma Silje då mamman blivit ihop med gubben Torbjörn, kallad för Porrbjörn på grund av att han enligt ortsborna äger norra Europas största porrsamling. Meja är från början väldigt ensam och vilsen men en kväll träffar hon Carl-Johan och hans bröder. De lever tillsammans med sina föräldrar ett annorlunda liv. Hemmaundervisade på en självförsörjande gård med kapacitet att överleva i fem år om katastrofen skulle inträffa.

Så försvinner ännu en sjuttonårig tjej i den lilla orten där alla känner till varandra…

Silvervägen är en stark debut. Den spänner över mycket, såsom psykisk ohälsa, förlust, ensamhet och vilsenhet. Historien har en nerv och står aldrig still trots att den utspelar sig i ett lugnt samhälle. Jag känner så med Lelle. Hans förlust har urholkat den han en gång var. Hans existens hänger enbart på att hitta dottern. Utan det finns han inte till. Det är ett starkt porträtt av en människa som fastnat. Lelle kommer inte att ge upp förrän dottern hittas, levande eller död.

Sedan har vi flickan Meja. Hon är en sökande själ som hela tiden måste ha koll på sin sköra mamma samtidigt som hon längtar efter sammanhang. Förälskelsen i Carl-Johan får henne att hitta mening även om hans familj både får henne att tvivla samtidigt som hon känner sig omhändertagen. Det senare är något hennes mamma aldrig har kunnat ge henne.

Jag hade svårt att lägga ifrån mig den här boken. Karaktärernas kamp och historiens nerv gjorde att jag ville vara med dem hela vägen. Ge dem stöd och tröst. Det här är en historia som bitvis gör ont, är nagelbitande spännande och skildrar hur ensam glesbygden kan vara. Samtidigt beskriver den också hur psykisk ohälsa och även ensamhet kan tära sönder. Silvervägen är välförtjänt nominerad till årets deckardebut. Jag håller på att läsa alla nominerade och Silvervägen ligger bra till. Det här är den perfekta semesterboken. Med varning att ni kommer att fastna hårt.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-07-01 00:00 / Uppdaterad: 2018-06-30 14:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7396

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?