Recension

: Ödesmark
Ödesmark Stina Jackson
2020
Albert Bonniers
8/10

Drömmen om något bortom detta

Utgiven 2020
ISBN 9789100178222
Sidor 346

Om författaren

Stina Jackson, född 1983, är uppvuxen i Skellefteå och sedan länge bosatt i Denver, USA. Hennes debutroman Silvervägen (2018) har nått en stor läsekrets både i Sverige och internationellt. Den vann Årets svenska kriminalroman 2018, Årets nordiska kriminalroman 2018 och Årets bok 2019. Hennes andra bok, Ödesmark (2020), har nominerats till Årets bästa kriminalroman 2020 och Årets bok 2020.

Sök efter boken

Ödesmark är en liten ödslig by utanför Arvidsjaur i Lappland. Där lever Liv med sin åldriga far, despoten Vidar, och den ensliga tonårssonen Simon. De bildar en udda familj och Liv märker hur det skvallras. På bensinmacken där hon arbetar känner hon kundernas dömande ögonkast. Alla verkar undra varför Liv bor kvar hemma hos sin far? Vad får henne att stanna i denna håla? Det går rykten om Vidars förmögenhet, om hur rik han måste vara efter alla sina skogsaffärer och vilken lätt måltavla han är.

Detta plockas upp av två stökiga bröder som är sugna på såväl äventyr, pengar som något slags sammanhang. Men allting går inte som planerat, det går snarare åt helvete. Och det är rätt åt dem, men jag kan inte låta bli att ömma för den ena av dem, Liam. Han när en dröm, och den är inte så stor egentligen. Den handlar om att skaffa ett hus till sig och dottern. Men i hans situation ter den sig snudd på omöjlig.

Ödesmark är en mörk, nervig historia om hur en plats kan knyta människor till sig. Det handlar också om hur knepigt det kan vara inte falla tillbaka i gamla mönster. Om att kämpa för att ta sig ur en situation, att vilja förändra sin framtid till något ljust. Flera av karaktärerna i boken befinner sig i detta dilemma, och de tacklar det på olika vis.

Jag tycker mycket om hur författaren låter karaktärer det inte skrivs så ofta om, få utrymme. Det är mycket utanförskap och ensamhet som får ta plats. Där finns inga pekpinnar eller dömande utan karaktärerna får tala för sig själva. Det är både drabbande och rörande att följa, och jag blir på riktigt berörd.

Miljöerna är målande beskrivna men ändå karga, såsom sig bör. Det är mycket skog och gamla stugor som sätter platsen på ett bra vis.

Ödesmark är en spänningsroman där ett mord ska lösas. Det är naturligtvis rafflande, men det är inte hela behållningen. Som alltid när det gäller bra deckare finns det också en berättelse som bär även om mordet skulle plockas bort. Men jag blir såklart nyfiken på vem som gjorde det och grubblar en hel del kring de klurigt utlagda ledtrådarna.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2020-06-01 00:00 / Uppdaterad: 2020-05-31 21:42

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8119

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?