Recension

: Mannen som lekte med dockor
Mannen som lekte med dockor Magnus Jonsson
2016
Modernista
7/10

Vidriga vindar och döda dockor på Södermalm

Utgiven 2016
ISBN 9789177011361
Sidor 397

Om författaren

magnus_jonsson_foto_jasmin_storch
Foto: Jasmin Storch

Magnus Jonsson är uppvuxen och bosatt på Södermalm i Stockholm. Han arbetar som gymnasielärare och åker gärna skateboard på fritiden. Asätarna i Kungsträdgården är den andra boken i Hatet-trilogin.

Sök efter boken

Maj Sjöwall och Per Wahlöö reagerade på att svenska deckare var skrivna i anglosaxisk borgerlig berättartradition. De började på 1960-talet skriva realistiska historier, som utgick ifrån polisernas arbete, med ett starkt samhällskritiskt perspektiv och böckerna innehåller flera referenser till händelser som skedde under de år då romansviten skrevs.

Här har vi ännu en deckare som förutom mord behandlar det rådande samhällsklimatet. Mannen som lekte med dockor är en kaxig debut som ska landa i en triologi. I spetsen har vi kriminalpoliserna Erik Svensson och Rickard Stenlander. De får stångas med ett märkligt mord där en ung kvinna hittas död utstyrd som en gammaldags porslinsdocka. Till sin hjälp får de krypteringsexperten Linn Ståhl som jobbar på sin doktorsavhandling på KTH. Lisbeth Sallander-kopplingarna är omöjliga att inte dra. Dock går samarbetet mellan poliserna och Linn Ståhl bra mycket smidigare och trojkan blir snabbt sammansvetsad och snabbjobbade.

Förutom att en mördare går lös i centrala Stockholm viner läskiga främlingsfientliga vindar över staden. Utbrytarpartiet Patriotiska fronten leds av en otäck människa med avtrubbade legosoldater till sin hjälp.

Historien utspelar sig till stor del på Södermalm i Stockholm. Har en, såsom jag, hängt mycket där känner en sig mycket hemma. Har du inte varit där kommer du garanterat att känna igen dig den dagen du trippar förbi. Miljöbeskrivningarna är en fröjd. Levande och väldigt målande utan att vara schabloner.

Karaktärerna är omsorgsfullt byggda. Här är ingen platt utan alla människor är komplexa och inte entydigt goda eller onda. Och liksom det ser ut i samhället finns här folk med olika ursprung och inte bara svenskklingande namn. Dessutom vågar författaren utmana oss i vad som är vi och vad som är dom.

Det här är en rafflande, filmisk historia som vartefter den fortgår gör mig andfådd. Uppgörelsen i slutet är makalöst beskriven om än något utdragen. Jag ser fram emot de kommande böckerna. Vill verkligen lära känna den nerviga, lätt aggressiva kriminalaren och hiphoparen Erik Svensson och hans kollega Rickard Stenlander, som faktiskt tillåts vara väldigt vanlig och präktigt tråkig. Min gissning är att även den longboardsåkande, krypteraren Linn Ståhl också kommer att dyka upp.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-01-14 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-27 16:06

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6813

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?