Recension

: Älskaren från huvudkontoret
Älskaren från huvudkontoret Camilla Grebe
2015
Wahlström & Widstrand
7/10

Mode, makt och mord

Utgiven 2015
ISBN 9789146229445

Om författaren

Camilla Grebe debuterade 2009 och har tillsammans med systern Åsa Träff och Paul Leander-Engström skrivit sex böcker. Med Älskaren från huvudkontoret debuterade hon på egen hand och fick sitt stora internationella genombrott. Skuggjägaren (2019) utsågs till årets bästa svenska kriminalroman med motiveringen: ”En elegant komponerad polisroman med kvinnohistoriskt perspektiv”, och belönades med den prestigefulla Glasnyckeln 2020.

Sök efter boken

En bok som har titeln Älskaren från huvudkontoret, det är pajigt, svulstigt och kittlande. Det är dessutom en spänningsroman om kärlek och svek. Vi möter Emma som jobbar som säljare på en klädkedja. Hon har även en kärleksaffär med sin högste chef. En hemlig romans som bultar och gör henne besatt och beroende. Emma som förlorade sin pappa i tonåren och sin mamma alldeles nyss. Hennes enda ”vänner” är kollegorna i butiken, och det är en ytlig vänskap.

Emma funderar mycket och minns tillbaka till barndomen som var ganska problematisk. Det hon lever för när hon inte rotar i sitt trasiga förflutna är kärleken på huvudkontoret. Han heter Jesper Orre och är känd i media som en hård typ som skövlar och snålar för att få företaget att gå med så stor vinst som möjligt. Tillsammans med honom känner hon sig sedd och vågar tro på framtiden.

Men så försvinner Jesper Orre plötsligt. Just som han lovat Emma en framtid. Polisen hittar en mördad kvinna i hans hem men Jesper är som uppslukad. Det här är en psykologisk historia med många bottnar och vändningar. Det är en berättelse som bärs fram av Emma samt polisen Peter och beteendevetaren Hanne. De får härska i olika egna kapitel.

Peter är polisen med tungt bagage. Han som ser sig själv som misslyckad och ryggradslös. Som fjärmar sig från sin pockande exfru och en knepig tonårsson han egentligen aldrig velat ha. Beteendevetaren Hanne har tidigare samarbetat med Peter och hans utredningsgrupp, då hade de två dessutom en seriös affär och Hanne planerade att lämna sin man. Nu blev det inte så och att de nu arbetar tillsammans igen är komplext. Hanne bär också på hemligheter. Hon är sjuk, något som bara hennes trälige man Owe, honom hon gick tillbaka till då Peter svek, och en nära väninna känner till. Hanne drömmer om den där resan till Grönland som aldrig blev av, och som det antagligen är för sent för nu.

Älskaren från huvudkontoret är en bok som bär mycket mellan sina sidor. Förutom ett par mystiska försvinnanden och ytterst brutala mord handlar det om mäns makt och svek. Karaktärerna är väl utmejslade och alla luktar de tydligen svett, vilket är ytterst mänskligt. Särskilt då flera av dem härbärgerar stress och frustration.

Texten är av det sugande slaget och pyntad med levande metaforer:

Vi går till den lilla terrassen på andra våningen med utsikt över innergården. Två snötäckta terrakottakrukor med sedan länge döda växter fungerar som askfat, men fimpar ligger ändå i drivor bredvid, som fallfrukt invid ett gammalt fruktträd. Himlen vilar svart och stjärnlös över staden och kylan nyper i kinderna.

Mycket återspeglas också av unga Emmas lilla larv, ett äventyr hon har tillsammans med sin pappa. Larven som utvecklades till puppa och vidare till en lysande blå fantastisk fjäril. Det och vad som händer med den blir också en metafor för hur Emma ser på sig själv framöver.

Jag tycker mycket om det vardagliga som ändå bär ett poetiskt stråk. Det känns äkta och samtidigt helt vrickat. Historien har många vändningar, och jag antar att läsaren ska bli överraskad. Dock räknade jag ut komplotten en bit in i historien, men det gjorde faktiskt inte så mycket. Det här är en berättelse som rymmer livet när det inte är tjusigt. Huvudkaraktärerna är vid vägskäl. Något måste helt enkelt ske, annars riskerar de att gå sönder. Kanske går de sönder ändå, men innan dess vill de kämpa för någon slags rättvisa.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2016-04-18 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-25 22:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6524

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?