Ormberg, den sörmländska byn som Gud glömde. Avbefolkad och glest med jobb för de som blivit kvar. Där finns Röset där Malin för åtta år sedan hittade ett barnskelett när hon skulle kissa på fyllan. Hon var där med sin nya kärlek Kenny, han som snart skulle dö och hans kompis Anders. De drack öl och pratade om spökbarnet som nästan alla hört gråta utdraget och sorgset där. Det var då hon upptäckte skelettet. Men ingen visste vem den lilla flickan var trots intensiva efterforskningar och utredningar.
Malin kommer att återvända till sin barndomsby. Nu är hon polis och funderar på om just det faktum att hon hittade skelettet i skogen bidrog till hennes yrkesval? När det begav sig kändes det spännande att stå i centrum för en brottsutredning även om den lilla flickan aldrig identifierades och ingen gärningsperson greps. Aldrig hade hon kunnat drömma om att hon skulle arbeta med just det fallet. Men sedan preskriptionstiden för mord avskaffades plockas cold cases upp igen. Redan i början av utredningen försvinner beteendevetaren Hanne. Malins vänliga, lågmälda, äldre kollega. När hon hittas i skogen har Malin ingen aning om vad som hänt. Dessutom är Hannes partner och kärlek Peter Lindgren som också jobbade med fallet fortfarande spårlöst borta.
Vi får även stifta bekantskap med fjortonåriga Jake. Det är han som hittar Hanne i skogen. Jake är ensam, mobbad och saknar sin mamma som dog i cancer. Men Jake hittar inte bara Hanne. Han hittar även hennes dagbok. Den där hon skriver upp allting. För annars skulle hon inte minnas vad som händer. Det är nämligen så att Hanne håller på att bli dement. Dock är det en djupt bevarad hemlighet. När hon tappar dagboken försvinner hennes ”minne”. Men Jake fastnar i hennes dagbok. Han läser och läser och kommer nära Hanne. Egentligen borde han lämna in dagboken men saken är den att han också har en hemlighet. När han hittade Hanne var han klädd i sin mammas guldpaljettklänning. Det är därför han inte vågar ge sig tillkänna. Att han mår bra av att klä sig i kvinnokläder får honom att känna sig som ett freak.
Husdjuret är en historia som berättas ur tre perspektiv av tre människor som alla brottas med sina hemliga demoner. Malin som återvänder till hembygden full av sin egen uppväxt, Hanne som döljer sin sjukdom för omgivningen och så Jake som känner sig konstig och fel. Lägg därtill den fiktiva byn Ormberg som nästan är som en fjärde karaktär. Det mesta lägger ner, men där har en flyktingförläggning öppnat. Bittra invånare som lägger skulden på ”araberna” så där slappt men aggressivt. Malin är inte mycket bättre hon. Hennes tankar kring flyktingarna är inte helt oproblematiska. Fördomar och obetänksamheter paras i hennes huvud samtidigt som återvändandet hem sätter igång en flod av tankar kring hennes eget liv.
Svenska Deckarakademin berättar att det i år ges ut 250 svenska deckare. Det är ett nytt rekord och mycket beror på egenutgivning och poddförlag. De har verkligen mycket att läsa i akademin men de lyfter Husdjuret som en av de tjugoen bästa deckarna 2017. Jag håller med om att det är en stark och ytterst angelägen historia där hemligheter komplicerar och fördjupar historien.
Svenska deckarförfattare är över lag väldigt bra på att beskriva rådande samhällsklimat i sina böcker. Jag skulle vilja påstå att böckerna många gånger blir historiedokument över tiden vi lever i. Svenska deckarförfattare är ofta skickliga på att plocka upp tendenser och är inte rädda för att problematisera dem. Det är Camilla Grebe ett strålande exempel på. Hennes omsorg om miljöer och karaktärer landar i ett kargt och rått klimat som är läskigt lätt att känna igen sig i. Husdjuret är en otäck och mångbottnad berättelse som speglar samhället vi lever i. Men det ryms också en del hopp och förtröstan.
Publicerad: 2017-10-03 00:00 / Uppdaterad: 2017-10-03 19:27
En kommentar
Hej Anna, vilken bra recension av en väldigt bra bok! Var hittar du listan över de 21 bästa deckarna enligt Svenska Deckarakademin?
Hälsningar,
Katarina Ehnmark Lundquist
#
Kommentera