Recension

: Hon & han
Hon & han Katarina von Bredow
2014
Rabén & Sjögren
8/10

Hur blir man självklar?

Utgiven 2014
ISBN 9789129690682
Sidor 301

Om författaren

Katarina von Bredow (född 1967) debuterade 1991 med ungdomsromanen Syskonkärlek. Romanerna Hur kär får man bli? och Som jag vill vara fick förstaplatsen i Bokjuryns landsomfattande omröstning år 2004 respektive 2007. Förutom ungdomsböcker har von Bredow skrivit barnböckerna Hur man gömmer en mammut (2001) och Ett magiskt misstag (2002), två trilogier om livet på mellanstadiet och en lättläst roman för vuxna.

Sök efter boken

I höstas, när jag läste första delen i den här planerade trilogin ur tre olika mellanstadieelevers perspektiv, kunde jag inte låta bli att sukta efter en liknande fortsättning på min absoluta favorit av Katarina von Bredow, Som jag vill vara. Kan fortfarande inte låta bli att tjata: Åh, vad jag vill ha en sådan! För det här med olika perspektiv är ju så otroligt spännande.

I Du & jag var Andreas huvudpersonen och visst, hans värld kretsade väl inte precis kring klasskompisen Alicia. Lite kanske. Andreas hade annat att tänka på också, men nog tycker jag att jag känner Alicia ganska bra redan när jag slår upp Hon & han, den fristående uppföljaren ur hennes perspektiv. Men om ”hon” ur Andreas synvinkel ganska givet hade varit just Alicia är det långt ifrån säkert att det är han som är hennes ”han” med stort H.

Andreas är jättebra. Det ser ju Alicia med. Hon skäms ibland när hon undviker honom för coolare sällskap i skolan, men hon kan också bli skitirriterad på honom. Kan han inte ens ta de chanser han får att bli mer populär? Måste han svara rätt på frökens frågor jämt, eller hänga med töntige Edvin? Kan han inte försöka anstränga sig lite åtminstone?

Nej, Alicia behöver någon som höjer hennes status i Idas, Kevins och de andras ögon, inte hela tiden hotar att dra ner henne. En äldre pojkvän. Det vore perfekt. Så en dag får hon en vänförfrågan på Facebook från snygge Lucas som är hela 17 år och går i gymnasiet i samma stad. Först tror Alicia att någon driver med henne, men Lucas verkar riktig, är underbar att chatta med, och innan Alicia riktigt vet hur det gått till har hon övertygat Ida och de andra om att han är hennes pojkvän. Nu måste hon bara träffa honom och se till att han blir det också …

Precis som Andreas är Alicia en smart och känslig nästintill tonåring. Det ligger kanske i sakens natur att hon är närmare den gränsen än han är – tjejer ska ju mogna tidigare än killar; det är inte minst ett mantra Alicia upprepar för sig själv – med hela brådskan, hungern efter förvandling som det ibland innebär. Där Andreas mitt i virrvarret har en viss grundtrygghet har Alicia istället ett nästan desperat drag, en längtan efter att vara så där självklar som Ida verkar, som är alldeles hjärtskärande. Kanske till och med farlig?

Jo, det finns ett antal romaner för unga om farorna med internet och att alla där inte nödvändigtvis är dem de utger sig för att vara. Sofia Frenchs Sötaste Klara och Magnus Nordins Avgrundens änglar är ett par riktigt läskiga exempel. Här skriver von Bredow om det på precis rätt nivå för åldersgruppen, tror jag, med stort allvar och inkännande, men utan att göra skräckhistoria man slår ifrån sig av det. Hon & han blir en riktig blandvändare inte i första hand för att det är spännande om Lucas finns på riktigt eller inte, utan för att man känner med Alicia och vill veta hur det går för henne.

Jag trodde att jag skulle sakna von Bredow i ungdomsboksklassen, när hon nu gått över till mellanåldersböcker för åtminstone en hel trilogi (nästa gång blir perspektivet tydligen Kevins) och det gör jag väl i och för sig, men jag kan inte vara annat än glad för de yngre läsarnas skull. De får välskrivna, nyansrika böcker av en kaliber som inte precis är självklar i den ålderskategorin – och de här romanerna håller gott att läsa även för oss som är betydligt äldre.

Ella Andrén

Publicerad: 2014-07-19 00:00 / Uppdaterad: 2014-07-16 18:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5747

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?