Krönika

Årets bästa serier och grafiska romaner 2012


1 av 10


Sara Granér: All I want for christmas is planekonomi!!!
All I need for Christmas is Sara Granér!!!

all-i-want-for-christmas-is-planekonomi-omslag”Hej! Den här recensionen tillägnar jag Alliansen (men framförallt Anders Borg)! En glittrigt och färgglatt paket, fullt med små (tillsynes) gulliga nallar men med ett innehåll så svart och tungt att inte ens juleljusen förmår skingra mörkret, är det någonting att ha…”Läs mer


2 av 10


Johanna Hellgren: Frances del 3
Episkt (i ordets alla bemärkelser

Joanna Hellgren, Frances. Del 3.”Jag har hört att på Cosmonova på Naturhistoriska Riksmuseet så går det att se på bio på en bioduk som är liksom överallt omkring en. Jag har hört att det på i stort sett alla biografer nuförtiden går att se på 3D-film. Jag har aldrig sett någon form av film tredimensionell film, eller film som placerar tittaren mitt i film, ändå är det av någon anledning en sån film jag tänker på när jag läser Joanna Hellgrens Frances. Del 3…” Läs mer


3 av 10


Ulli Lust: Idag är sista dagen på resten av ditt liv
Freedom’s just another word. Punkt.

idagarsistadagenparestenavdittliv-omslag”En dag i mitten av 80-talet smyger sig två österrikiska tonårsflickor i sönderrivna jeans och punkfrisyrer över gränsen till Italien, ty detta utspelar sig på den tid då Europa var uppdelat av taggtrådsstängsel med beväpnade vakter. De är trötta på Waldheims ärkekonservativa Österrike och alla dess regler…” Läs mer


4 av 10


Henrik och Katarina Lange: Strindberg för dig som har bråttom
7,5 hp Strindberg för dig som har bråttom

strindberg-for-dig-som-har-brattom-omslag”Varför söka en högskolekurs i ämnet? Varför vänta på antagningsbeskedet? Varför gå på föreläsningar och seminarier i fem veckor för att sen avsluta med en hemtenta på 8 sidor när man kan läsa Strindberg för dig som har bråttom och få samma kunskaper om Strindberg som en genomsnittlig kandidat i litteraturvetenskap har…” Läs mer


5 av 10


Lina Neidestam: Zelda 2. Kampen fortsätter
Zelda är tillbaka!

zelda2_omslag”Vi är nog ganska många som saknar att läsa om Lina Neidestams dubbelmoraliska superfeminist Zelda. Mina tunnelbanemorgnar har blivit betydligt tråkigare sedan tidningen Stockholm City lades ner och jag inte längre får fnissa åt Zelda, som var ett återkommande inslag. Därför är det med största möjliga iver…” Läs mer

6 av 10


Pelle Forshed: De anhöriga
Lakonisk vardag i hemtjänsten

de anhöriga
”Pelle Forshed har själv jobbat som timanställt vårdbiträde inom hemtjänsten och ville skildra sina upplevelser därifrån, utan att göra något självbiografiskt eftersom man har tystnadsplikt inom vården. Ändå, läser jag i informationen från förlaget, ville han använda de berättelser han samlade på sig under sin tid vid hemtjänsten…”Läs mer


7 av 10


Sofia Malmberg: Elin under havet
Sagolikt brutalt om att ta sin historia i egna händer

Elin under havet_omslag”När jag läst ut Elin under havet måste jag nästan gråta lite grann. Redan på beskrivningen av boken förstår man att det här kommer att bli något alldeles utöver det vanliga. En grafisk roman som riktar sig till ungdomar från 11 år, och som handlar om en tjej som är med om ett övergrepp. Så modigt…” Läs mer


8 av 10


Julia Thorell: Juni
Konsekvenser av en fri och gränslös barndom

Juni”Omslaget till serieromanen Juni är sådär härligt hippiepastelligt i färgerna, bokstäverna i titeln och författarnamnet är mjuka, bulliga med stjärnor. En tjej, ovisst om det är Juni eller Julia sitter i batikmönstrad klänning på en gammal blekrosa Saab, håret är långt och utsläppt…”Läs mer


9 av 10

Elisa Rossholm: Jag sträcker ut handen mot evigheten
Detta är en helt underbart poetisk bok som baseras på Mary Wollstonecrafts bok Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark från 1796. Texterna är bearbetade och uppblandade med Wollstonecrafts privata brev till kärleken Gilbert som också är far till hennes dotter. En desperat och hopplös längtan. Berättelsen skildras i collageteknik där nyckelmeningar står ut och paras samman med vackra, naivistiska illustrationer.


10 av 10

Nanna Johansson: Välkommen till din psykos
Hon lasades ut från SR och gjorde Tankesmedjan i P3 lite tråkigare men den svenska serie-världen gör hon fortfarande lika rolig. I Nanna Johanssons senaste album Välkommen till din psykos kan vi genom tre kapitel Överjaget, Jaget och Detet skratta åt vårt skruvade samhälle i form av collage, klassiska skämtteckningar och seriestripar.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-30 23:18

Kategori: Krönika, Redaktionen Tipsar, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?