Krönika

Årets bästa utländska romaner 2012

1 av 10


Rosa Liksom: Kupé nr. 6
Lång resa mot öst

kupe-nr-6-omslag1”Det är här en berättelse som svischar fram, se bara på det vackra omslaget där bilden smetas ut som när man tittar ut genom ett fönster på ett tåg i farten. Jag tvingar mig själv att läsa långsamt, fixera blicken utanför det där fönstret för att inte missa ett enda ord och en enda bild. Det här är en roman att vila i, låta sig vaggas in tågets något hackiga lunk…” Läs mer


2 av 10


Andrew Kaufman: Alla mina vänner är superhjältar
Befriande bisarrt om kärlek och superkrafter

allaminavannerarsuperhjaltar_omslag”Tom är en vanlig kille. Inget konstigt alls. Alla Toms vänner är superhjältar. Det är inte heller konstigt.

Tom älskar Perfektionisten, en kvinna vars önskan att ha allt perfekt ordnat tillåter henne att åstadkomma perfekta scenarion och perfekt struktur i tillvaron genom sin blotta tankekraft. Men deras historia tillsammans är allt annat än perfekt…” Läs mer


3 av 10


Jeanette Winterson: Varför vara lycklig när du kan vara normal?
Wintersonland på riktigt

Varför vara lycklig när du kan vara normal_omslag

Varje dag såg jag själv till att jag kom till skolan. Min mor ställde fram en skål cornflakes och mjölk i en liten flaska. Vi hade inget kylskåp och större delen av året behövde vi inget – huset var kallt, det var kallt där uppe i norr, och när vi köpte mat åt vi upp den.
Mrs Winterson berättade hemska historier om kylskåp – de läckte gas och gjorde en yr i huvudet, möss fastnade i motorn, råttor drogs till de döda mössen som fastnat i motorn…

Läs mer


4 av 10


Nikolai Grozni: Wunderkind
Vackert och hjärtskärande om förflutet Kina

omslag_wunderkind”Minns ni tv-serien Fame, åttiotalsserien om ett gäng ungdomar på New York City Highschool of the Performing Arts (Fame, I´m gonna live forever!)? Tänk att man förflyttar handlingen till Folkrepubliken Bulgarien och byter det lite glättiga amerikanska tv-serie formatet till utmärkt prosa. Gör man det så hamnar man i Nikolai Groznis semibiografiska roman Wunderkind…”Läs mer


5 av 10


Hans Fallada: Ensam i Berlin
Alla dör för sig

Ensam i Berlin”Berlin, 1940. Samma dag som de glada nyheterna kommer att Frankrike har kapitulerat får paret Quangel det besked alla föräldrar fruktar: deras ende son har fallit i fosterlandets tjänst. Var stolta över hans hjältemod. Heil Hitler. Nu sitter de där i sin tysta lägenhet; de har varit gifta i nästan 30 år och nu visar det sig att de nästan inte kan tala med varandra längre…” Läs mer


6 av 10


David Levithan: Liten parlör för älskande
En rak och ärlig kärleksförklaring

Liten parlör för älskande”“Jag älskar dig”, säger vi till personer i vår närhet som vi älskar. Liten parlör för älskande säger det om och om igen, på varenda en av de 215 sidorna. Det skulle kunna vara en bok för den som behöver en synonym till frasen “jag älskar dig”, men den är så mycket mer. Jag måste läsa den här boken långsamt, skriva om den långsamt, för det är hela tiden något som snörps åt i mitt bröst. Och jag måste fortfarande vilja andas…” Läs mer


7 av 10


Nicola Lagioia: Allt kommer tillbaka
A trip down memory lane

Allt kommer tillbaka

Det låg optimism i luften. Höstvindarna gav näring åt våra frusna hjärtans obändiga längtan efter statusprylar: sportbilar av märket Ferrari, minkpälsar från Pavia, till och med knypplade spetsar och andra dyrbara linnevaror som visserligen inte längre var den obligatoriska vägen in i äktenskapet för döttrarna till den nya generationens kapitalister men: ”Åhh, äkta apuliskt hantverk!” Han sålde de där hanbroderade lakanden överallt. Nu var det äntligen vår tur att få tjäna lite pengar.

Läs mer


8 av 10


Karl Ove Knausgård: Min kamp 5
Den store Knausgård

Min kamp 5”Så lätt att sugas in i, uppslukas av, falla för. Så svårt att skriva om. Det tycks som att intresset för del fem av Knausgårds Min kamp är svalare än för de tidigare delarna av sviten. Det är inte rättvist. Det här är inte den bästa av dem, inte den mest välskrivna men den mest intressanta…”Läs mer


9 av 10


Bjørn Rasmussen: Huden är det elastiska hölje som omsluter hela lekamen
En vindlande kärleksexplosion

huden_omslag

Ikväll är jag grym. Någon borde skjuta mig med en kula i pannan, som man gör med svin, med hästar. Det kommer aldrig finnas någon som kan känna sig lycklig tillsammans med mig. Jag är för dum för att träffa några intressanta människor, jag har för många färska sår för att kunna ta på en t-shirt och vara sexigt obekymrad, huden är en scen, alla vet det. Huden är den scen där människan kan uttrycka sin inre värld, huden är det elastiska hölje som omsluter hela lekamen, huden har en yta på mellan 1,6 och 1,8 kvadratmeter, det motsvarar ett genomsnittligt påslakan.

…”"Läs mer


10 av 10


Silvia Avallone: Stål
Feministisk känga åt Berlusconis gubbstövel

Silvia Avallone Stål (omslag)”Det är sommar och varmt i den italienska kuststaden Piombino. Men det är långt ifrån kokböckernas och resemagasinens förföriska bilder över en småputtrig italiensk landsbygd. Istället – en sprucken betongöken, ett stålverk på dekis och en familjevurm som är allt annat än genuin…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-30 23:20

Kategori: Krönika, Redaktionen Tipsar, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?