Text

Författarintervjuer – special under bokmässan 2012


Intervju med Salomonsson Agency

salomonsson-agency”Få författaraspiranter vet att det finns fler ingångar till förlagen än att skicka manuset på posten och vänta och hoppas. I USA läser förlagen inte ett manus om det inte företräds av en agent, och även om det kommer att dröja länge innan vi i Sverige kommer dit blir de fler och fler – de litterära agenturerna i Skandinavien…”Läs mer


Intervju med Sami Said – debutant 2012

(c) foto: Viktor Gårdsäter”Efter min läsning av Väldigt sällan fin är det självklart att jag vill veta mer om Noah, huvudkaraktären i romanen och författaren bakom boken, Sami Said. Vi har mejlat med varandra och här är resultatet, mina frågor och hans svar…”Läs mer


I sagans värld måste tiden få stå still – intervju med Sven Nordqvist

Foto: Emma Rennerhorn”På Junibacken träffar jag Sven Nordqvist, författare till böckerna om Pettson och Findus. Det är släppdag för den senaste boken om bilderboksparet, Findus flyttar ut, och det är lång kö av både vuxna och barn, svenskar och turister som vill ha sina böcker signerade. Sven Nordqvist berättar att Pettson och Findus…”Läs mer


Intervju med Nicola Lagioia

Allt kommer tillbaka”Nicola Lagioia, född 1973 i Bari i södra Italien räknas som en av landets främsta unga författare. Han har skrivit flera romaner, dock är endast en av dem, Allt kommer tillbaka, översatt till svenska. I slutet av maj var Nicola Lagioia på besök i Stockholm för att lansera romanen. Tyvärr hann jag inte med att träffa honom då men en mejlintervju går ju nästan lika bra att göra. Vi har skrivit till varandra om…”Läs mer


“Jag tror inte man behöver skydda barn från svåra frågor” – Intervju med Sofia Malmberg

foto: Magnus Liam KarlssonSofia Malmberg har nyligen debuterat med den grafiska romanen Elin under havet, och som ni ser i min recension idag blev jag djupt imponerad. Och berörd och full av frågor. Så här svarade Sofia i en mailintervju jag gjorde med henne….”Läs mer“Syftet med all litteratur är att undersöka vad det är att vara människa – intervju med Anna Funder

Foto: Karl SchwerdtfegerDen australiska författaren Anna Funder är i Stockholm för att lansera sin nya roman Allt som är jag när jag träffar henne för en intervju på Hotel Lydmar. Under 1980-talet bodde Anna Funder i Västberlin där hon studerade litteraturvetenskap på universitetet. Tiden i Berlin beskriver hon som en spännande tid…”Läs mer


“Människorna bakom diktaturens våld och verken i revolutionens kölvatten – en intervju med Hisham Matar

hisham-matarStockholm i sin vinterskrud visar sig från sin allra bästa sida när jag och Hisham Matar slår oss ner för ett samtal på Hotell Lydmar. För 22 år sen blev Hishams pappa tillfångatagen av den libyska säkerhetspolisen och under den senaste tiden har han kommit att bli en talesperson för den revolution som bröt ut i Libyen…”Läs mer


”Sverige skulle mycket väl kunna gå i bräschen” – Intervju med Katarina Johansson – debutant 2012

Foto: Gustaf Waesterberg”Katarina Johanssons bok Badskumt. Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg är en uppgörelse med skuggsidan av något så vardagligt som våra badrumsskåp. Vad innehåller de egentligen – och hur kan det påverka oss på längre sikt än bara bubblor och väldoft…”Läs mer


“Vad då feministisk?” – Intervju med Elin Grelsson

elingrelsson_594447eDå jag träffar Elin Grelsson är det fortfarande höst. Det är bokmässa och hennes debutroman Du hasar av trygghet har precis kommit ut. Reaktionerna på boken, såväl som recensionerna av den, har till stor del kretsat kring huruvida den skall anses vara feministisk eller ej. Det är också i den frågan vårt samtal grundas…”Läs mer


“Berättelsen ska hela tiden kännas osäkrad” – intervju med Carolina Fredriksson

Carolina Fredriksson Carolina Fredriksson är debutanten som har tagit litteraturvärlden med storm. I somras gav hon ut romanen Flod på Albert Bonniers förlag. Romanen har lovordats av kritikerna och nu är den även augustprisnominerad! Vi på Dagensbok fick tidigt upp ögonen för Carolinas vackra prosa, med den ödesmättade och sorgsna handlingen…”Läs mer


”Vi hade inte i vår vildaste, pinsammaste dagboksfantasi föreställt oss det här” – Intervju med Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Mats Strandberg och Sara Bergmark ElfgrenFör några veckor sen blev de nominerade till årets Augustpris i barn- och ungdomsbokskategorin. De har legat etta på Adlibris försäljningslista. Och på bokmässan träffade de både tonårskids och tanter som älskar deras bok. Dagensbok har träffat Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren…”Läs mer


“Genom att besöka andra hästkulturer har jag fått en helt annan känsla av identitet” – Intervju med Lin Hallberg

Lin Hallberg med sin häst när hon var 12 årLin Hallberg är författaren som skrivit mängder av böcker om älskade hästbokskaraktärer som Sigge, Teddy och Robot. Om hon själv får välja en favorit bland hästarna i hennes böcker blir det Happy i En häst på miljonen. “Happy har lånat mycket av min första egna hästoch han var mycket viktig för mig…”Läs mer


”Författardrömmar, skrivarkurser och kriminalromaner. Ett samtal med författaren Anna Bovaller

bovaller_anna_61”Jag träffar Anna Bovaller en lördagsförmiddag i september på Bokmässan för att prata om hennes skrivande. Hon börjar med att berätta att hon alltid velat bli författare. Hon tycker att det låter klyschigt och menar att det är synd. För det är fantastiskt att få leva ut drömmen hon alltid burit med sig, samtidigt som den inte har funnits…”Läs mer


”En klassisk historia kan vara lika spännande som en nyskapande, bara den är bra berättad” – Intervju med Therese Bohman

Therese Bohman. Foto: Matilda Kreem.”Therese Bohman debuterade på Norstedts i höstas med tringeldramat Den drunknade, en ödesmättad och spänningsfylld roman. “Jag har alltid trott att jag skulle debutera med en novellsamling”, berättar Therese Bohman när vi träffar henne för ett samtal. Och vägen från novellsamling till roman…”Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-09-29 00:00 / Uppdaterad: 2012-09-29 00:51

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?