Text

”Vi hade inte i vår vildaste, pinsammaste dagboksfantasi föreställt oss det här” – Intervju med Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

För några veckor sen blev de nominerade till årets Augustpris i barn- och ungdomsbokskategorin. De har legat etta på Adlibris försäljningslista. Och på bokmässan träffade de både tonårskids och tanter som älskar deras bok. Dagensbok har träffat Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren – författarna till Cirkeln.

cirkelnNär Dagensbok recenserade Cirkeln i våras hade vi en minibokcirkel om den i kommentarsfältet. Då pratade vi mycket om Cirkelns sex karaktärer, som är väldigt viktiga för boken. Så viktiga att de till och med kom före själva storyn när Mats och Sara satte sig ner för att skriva tillsammans. Allt började när de träffades över en fika och brainstormade om vilka personer de skulle vilja ha med i sin bok.

”Idén kom så snabbt. Karaktärerna kom till oss på något sätt. Det låter klyschigt, men det blev ganska självklart vilka personer vi ville läsa om”, säger Sara.

Mats och Sara är osäkra på vilken av karaktärerna som kom först. Det skulle kunna ha varit Minoo, men kan också ha varit Vanessa. ”Vi kände med Vanessa att det skulle vara kul att skriva om en tjej som skulle vara den första personen som dör i en amerikansk skräckfilm. Hon är inte den där boknördiga, blyga personen som man ofta stöter på i den här typen av litteratur”, säger Sara. ”Vanessa gillar att ligga, gillar att dricka och är inte så introvert, hon agerar mycket på impuls”, säger Mats.

När Cirkelns karaktärer diskuteras dyker ord som klichéer eller stereotyper ofta upp. I Dagensboks minibokcirkel pratade vi också om detta, men konstaterade att det handlar om stereotyper som ganska snart bryts upp och låter karaktärerna utvecklas. Mats och Sara menar att de ville skapa en intressant spänning mellan karaktärerna och tänkte mycket på hur de själva var i tonåren, vilka de kände och hade sett i annan fiktion. När de skapade karaktärerna har de delvis inspirerats av så kallade ”tropes”, det vill säga karaktärer som fyller vissa funktioner och gör vissa resor i fiktionen. ”Vi känner att det finns en kraft i den här typen av figurer som folk verkligen kan relatera till omedelbart.” säger Sara.

”Dessutom är det så det funkar i en småstad. Man blir incastad i de här olika rollerna. De finns ju i verkligheten”, säger Mats.

Sara och Mats

Cirkeln är en bok med stort fokus på samarbete och på de där viktiga, starka kompisbanden som ofta knyts i tonåren. Att ha med ytterligare en kille bland karaktärerna i Cirkeln är något som Mats och Sara inte har funderat så mycket på. De tycker att det roligt att skriva om tjejer och menar att de inte har diskuterat olika konstellationer eftersom karaktärerna var så självklara för dem. Det är relationerna inom cirkeln som får stå i centrum, istället för kärlek och killar. ”Jag och mina tjejkompisar var inte så intresserade av killar i tonåren. Ibland när man läser tonårsskildringar kan man tro att killar är allt som tonårstjejer tänker på”, säger Sara.

På bokmässan har Mats och Sara träffat flera av sina läsare och de menar att det är tydligt att Cirkeln är minst lika uppskattad av tonårskillar som av tjejer. ”Det är lite tråkigt att den allmänna uppfattningen är att tjejer kan läsa böcker om killar men så fort det handlar om tjejer så blir det en tjejbok”, säger Sara.

Miljön i Cirkeln har av vissa läsare upplevts som amerikansk, medan andra läsare menar att det är den svenska skolan som har amerikaniserats. Mats och Sara håller med om det sistnämnda. ”Idag har de vårbal på skolorna. Kidsen är ju väldigt influerade av det amerikanska”, säger Sara. De tror också att kyrkans roll är mycket mindre i den svenska skolan idag än tidigare, något som gör till exempel scenen i aulan, där eleverna samlas efter Elias självmord, till en trovärdig scen. ”Vi fick en kommentar från en tonårsbloggare om just detta, det var en elev som hade dött på hennes skola och hon sa att ’det var precis så det var, jag kände igen mig så himla mycket’”, säger Sara. ”Men å andra sidan skulle Vanessa aldrig få vara som hon är i en amerikansk tv-serie. Där är allting kyskare”, säger Mats. De har också haft en väldigt typisk svensk bruksort i bergslagen – Fagersta – , som modell för Engelsfors, orten där Cirkeln utspelar sig. ”För oss är miljön jättesvensk, men samtidigt finns det ju massor av såna orter i hela världen. Det är nog det som har gjort att den funkar så bra hos de utländska förlagen”, säger Mats.

Foto: Andreas Apell

Foto: Andreas Apell

Mats och Sara tror inte att det hade gått att skriva en Cirkeln för vuxna, med vuxna karaktärer.

”Det som är vidrigt med att gå i skolan är att man blir ihopbuntad med personer som man inte har något som helst gemensamt med”, säger Sara.

De hierarkier som uppstår i skolan är svåra att omvandla till ett vuxet socialt spel. Och som vuxen har man alltid fler valmöjligheter. Att det är fler unga som läser fantasy handlar enbart om att det är mer tillåtet att hänge sig åt magi och övernaturligheter då, fortsätter de. Fantasy är dessutom ofta utvecklingsberättelser som handlar om en ung person som måste hitta sin egen väg och mogna för att komma vidare och till slut bli någon form av hjälte. Som ung fantiserar man också oftare om att något faktiskt ska hända på riktigt.

”Många gånger är man så otroligt maktlös som tonåring att man skulle behöva superkrafter bara för att överleva vardagen”, säger Mats.

Det märks väl på författarna till Cirkeln att de är väldigt måna om sina karaktärer. När vi frågar vilket ansvar de känner när de skriver handlar det först och främst om vad som händer med just karaktärerna och de känslor som kommer av handlingen. Båda är överens om att det inte är tillåtet att slänga in svåra ämnen som en extra effekt som drar igång handlingen. Utan det är något som måste bearbetas med karaktärerna. De poängterar att de inte skriver några sedelärande berättelser med tunga budskap, men att deras värderingar som människor finns med i berättelsen. För dem blir värdeord som tolerans, solidaritet och ansvar, gentemot både sig själv och andra, centrala. Att man får drabbas av hemskheter och att det måste få komma ut genom att man pratar med varandra och kan luta sig mot varandra. ”Det är också jätteviktigt att man vågar vara hjälte, man kan oftast mycket mer än vad man tror och då måste man våga genomföra det”, säger Mats. Sara poängterar också vikten av att bli förlåten.

Mats Strandberg och Sara Bergmark ElfgrenFramförallt ville de skapa goda karaktärer som hade karaktärsbrister och fiender som har goda sidor för att öka förståelsen för dem. Ingen ska vara perfekt och det ska heller inte finnas några enkla lösningar. Cirkeln handlar också mycket om att inte veta vem man kan lita på utan att det hela tiden handlar om att tänka själv.

Karaktärerna får därefter hantera sina liv som de gör och Mats och Sara moraliserar inte över det. Tjejerna får alltid själva ta konsekvenserna av sitt handlande. Vanessa som har ett liv med alkohol och droger närvarande lär sig något av det, utan att det ska bli en moralkaka. Men däremot skulle de aldrig skriva någon glorifierande knarkscen.

Något som vi reagerade på när Cirkeln släpptes i våras var den enorma PR-kampanjen kring boken. Mats och Sara berättar att det hela hade sin upptakt i att alla på förlaget var så genuint förtjusta i boken. Alla älskade den och det gick jättefort från att ettan hade blivit antagen till att det skrevs kontrakt på både del två och tre, både i Sverige och utomlands. Innan boken hade kommit ut var även filmrättigheterna sålda.

”Vi hade inte i vår vildaste, pinsammaste dagboksfantasi föreställt oss det här, därför är det också så kul att vara två så man har någon att dela kickarna med”, säger Mats och Sara.

Cirkelns läsare tar gärna kontakt med Mats och Sara och med andra läsare över internet. Cirkeln har en egen facebooksida, Mats twittrar regelbundet och Sara har en blogg där hon bla skriver om arbetet med Eld som är nästa del i trilogin. De tycker att det är jätteroligt att höra vad läsarna spekulerar i ska hända i fortsättningen, men de har redan en grundidé om vad som ska hända så de tar inte in önskemål från läsarna. Det är heller ingen risk att de avslöjar handlingen. ”Sara skulle bli så himla arg om jag sa något spoileraktigt, så det kommer inte att hända”, säger Mats.

Till sist ger de oss upptakten till Eld som börjar första skoldagen i tvåan: det är värmebölja i Engelsfors och dålig stämning mellan tjejerna. Cirkeln handlade om att tjejerna måste lära sig samarbeta och i Eld kommer deras relationer att fördjupas. Mats och Sara utlovar dessutom två nya berättarperspektiv …

Vi är väldigt spända på att få reda på hur det går för tjejerna!

Emelie Novotny och Anna Carlén

Publicerad: 2011-11-02 10:00 / Uppdaterad: 2011-11-02 10:59

Kategori: Special

5 kommentarer

Å va sugen jag blir på att läsa boken! Sist i Sverige, men nu så…

Lina Arvidsson Redaktionen 2011-11-02 10:01
 

Ja Lina, nu är du sist i Sverige, skynda att få tag på ett exemplar innan dom tar slut :)

Emelie Novotny Redaktionen 2011-11-02 10:56
 

Det går även att vinna ett exemplar av Cirkeln som är SIGNERAT av både Mats och Sara. Kika in här http://dagensbok.com/2011/10/31/bokutlottningar-v44/ och mejla oss direkt!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-11-02 10:57
 

Blir ofta blasé och ignorant när saker och ting får mycket fokus. Men i och med denna intervju blir jag otroligt nyfiken på att läsa ”Cirkeln”. Någon som har ett ex att låna ut? Jag tror dessutom att yngre läsare är mkt bättre på att ta kontakt med författarna än vad medelålders/äldre läsare är. De yngre är fostrade i en mer nyfiken och ifrågasättande skola.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2011-11-02 22:00
 

[…] till ”Cirkeln” heter Mats Strandberg och Sara Bergmark. Här diskuterar de hur de funderade kring processen att skapa karaktärer och hur de jobbade med så […]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?