Text

Författardrömmar, skrivarkurser och kriminalromaner. Ett samtal med författaren Anna Bovaller

bovaller_anna_61
Fotograf: Laurent Denimal

Jag träffar Anna Bovaller en lördagsförmiddag i september på Bokmässan för att prata om hennes skrivande. Hon börjar med att berätta att hon alltid velat bli författare. Hon tycker att det låter klyschigt och menar att det är synd. För det är fantastiskt att få leva ut drömmen hon alltid burit med sig, samtidigt som den inte har funnits på kartan. Tillslut var det faktiskt hennes man som sa; ”Du bara pratar men nu har jag har hittat en kurs åt dig.” Kursen hette ”Att skriva krim” och gavs av Ordfront. Då var Anna 43 år och äntligen vågade hon skriva och även visa andra vad hon skrev. Där skrev hon en novell som hette Svinajakten och den blev embryot till debuten med samma namn. Efter kursen skrev och skrev Anna under ett helt år. Sen gick hon till Norstedts med materialet. Så småningom blev hon kallad till ett möte på förlaget, och när hon förstod att hon skulle bli utgiven bara rann tårarna. De frågade om hon kunde skriva en bok till om bokens huvudperson Petra Wester. Och det kändes helt självklart för Anna hade massor av idéer. Det var befriande och jätteskönt säger hon.

svinajakten

Anna menar att skrivarkurser är en folkrörelse. För henne var det puffen som fick henne att våga. För någon annan kan det handla om att hitta en teknik. Fast hon tror samtidigt att det är jättesvårt att förmedla skrivande och att hålla kurser. Skrivande är en känsla som är svår att klä i ord.

Hon skriver bäst när hon är ensam hemma. Det ska vara tyst, tråkigt och det är viktigt med mycket luft omkring. Allra bäst skriver hon i sommarhuset i Kivik under tidiga mornar med utsikt över havet. Om hon kör fast sover hon på saken eller gör något helt annat. Ibland måste man ge saker ställtid så löser det sig i bakhuvudet. Det kan också vara så att man får skrota och börja om. Jag frågar Anna Bovaller om hon varit rädd för att förlora sitt skrivande och då svarat hon att det hittills aldrig varit så. Hon har alltid haft fantasi i överflöd och det kombinerat med en extrem mörkerrädsla har varit bra för skrivandet.

svarmaren

Varför blev det just deckare då? Anna har skrivit efter devisen; gräv där du står. Hon är jurist och har som huvudpersonen i hennes böcker jobbat på advokatbyrå. Visst gör hon research inför sina böcker men inte på basnivå. Hon har också alltid velat skriva spännande historier. Vi pratar en stund om att deckare blir orättvist behandlade. Anna menar att begreppet behöver töjas på, och bli mer stort och brett. Ett sätt kan vara att istället för deckare kalla genren för kriminalromaner menar hon.

Själv läser hon helst svenskt eller nordiskt. I deckargenren tycker hon mycket om isländska Arnadur Indridason, Karin Fossum och Inger Frimansson, men betonar att hon läser mycket annat också. Vi talar också om pusseldeckare som fenomen eftersom det är sådana som Anna skriver. Hon tycker om just den gåtan. Vem gjorde det och varför?

appelkyrkogarden2

I den senaste boken Äppelkyrkogården byggs historien kring en idé om revolten i Ungern 1956. Det är något hon själv minns ifrån sin barndom som något mystiskt och spännande. Inför boken åkte Anna med sin man och son till Budapest. Väl där visualiserade hon vad som skulle hända om hennes son försvann och blev bortförd. Ungern är en ung demokrati med nya medialagar. Storebror ser dig är ett ständigt hot.

Anna bygger sin historia medan hon skriver den. Olika saker nästlas in under tiden. Just nu håller hon på med den fjärde boken om Petra Wester. Hon försöker jobba med att ge böckerna olika teman. Den första, Svinajakten, är en klassisk pusseldeckare, den andra, Svärmaren, handlar mer om relationer och den tredje, Äppelkyrkogården, är en thriller. Men det övergripande medvetna mottot är ”Saker och ting är inte alltid vad de synes vara”.

Jag avslutar med att fråga om det inte borde det inte vara dags för fler kvinnliga förövare inom genren? Att göra plats för kvinnan som förövare och mannen som offer? Anna Bovaller är benägen att hålla med men tror att det beror på att det är så statistiken ser ut, de flesta brott begås helt enkelt av män.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2011-10-21 10:00 / Uppdaterad: 2011-10-29 14:07

Kategori: Special

2 kommentarer

[...] kan också läsa en intervju med mig på samma sajt – klicka här: intervju dagensbok This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. ← Fin [...]

 

jag är ingen deckar-slukar men blir sugen på att läsa nu! peppande att karriären kan börja även när man är över 40.

loi Oregistrerad 2011-11-02 21:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?