Text

”Sverige skulle mycket väl kunna gå i bräschen” – intervju med Katarina Johansson

Katarina Johanssons bok Badskumt. Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg är en uppgörelse med skuggsidan av något så vardagligt som våra badrumsskåp. Vad innehåller de egentligen – och hur kan det påverka oss på längre sikt än bara bubblor och väldoft?

Ella skrev om boken under hösten och fick i samband med det (mer om omständigheterna kring det här) möjlighet att ställa några följdfrågor till Katarina Johansson.

Foto: Gustaf Waesterberg

Foto: Gustaf Waesterberg

Vi kan väl börja med din bakgrund – hur kommer det sig att du kom in på det här med kemikalier? Och just i badrumsskåpet?

Jag är egentligen dokumentärfilmare och driver produktionsbolaget Filmosont, men har alltid haft ett stort miljöintresse och beslöt mig för att gå några miljökurser på universitetet i Stockholm. Där fick jag för första gången höra talas om zinkpyrition och triclosan, till exempel. Det ena ledde till det andra och jag började nysta i olika trådar. Jag började fundera på vad som finns i hårfärg, hårspray, med mera. Ju mer info jag samlade på mig desto större kändes behovet att berätta för andra. Till slut kom jag på att det är en bok jag ska göra och då kontaktade jag Ordfront förlag. De nappade på idén och jag började skriva. Att det blev just badrumsskåpet berodde nog mest på att de kändes så outforskat och jag ville veta mer. Produkter som hör ihop med skönhet och flärd förknippas sällan med farliga kemikalier.

Har du själv förändrat vilka sådana här produkter du använder – eller hur – sedan du skrivit boken?

Medan jag har skrivit boken har mitt badrumsskåp bantats rejält. Det är det första man kan göra, tycker jag: fundera på vilka produkter man verkligen behöver. Jag använder inte längre flytande tvål, nagellack, hårspray, kemisk hårfärg, hårmousse, hårbalsam och mjällschampo, till exempel. Jag använder få produkter, baserade på naturliga vegetabiliska oljor, helst oparfymerade.

När dagensbok.com skrev om boken tidigare i höst fick vi ett långt brev från branschorganisationen Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, KTF. Badskumt har de bemött med ett fyra sidor långt pressmeddelande – har du några kommentarer till deras kommentarer?

KTF:s pressmeddelande om boken var lite märklig eftersom de till stor del bara bekräftade sådant som jag har skrivit om. De tar upp att tandkräm med triclosan inte längre saluförs i affärerna, som jag också hade skrivit. De bekräftar att det är bra att låta barn duscha efter att de har badat med badskum. Att produkter kan bli dåliga och hälsovådliga om de konserveras dåligt har jag också redogjort för i boken. Så jag uppfattade inte deras bemötande som särskilt kritiskt. Däremot tror jag inte att de har läst hela boken utan mest tittat på min lista över korta sammanfattningar av råd.

Det är inte alltid så lätt att veta vilka bedömningar man ska göra kring olika ämnen och produkter – eller vilka bedömningar företag och myndigheter gör. Går det åtminstone framåt på det här området? Eller har Sveriges EU-medlemskap snarare haft motsatt effekt?

Jag tror och hoppas att det går framåt. Min förhoppning med boken är att vi konsumenter ska bli mer medvetna och börja ställa krav och frågor. När ett ämne debatteras i samhället ökar också chansen att myndigheter, producenter och politiker börjar agera.

Även om EU-medlemskapet medförde att vissa kemikalier, som PPD i hårfärg, blev tillåtna igen så tror jag i det stora att chanserna att påverka har ökat. Jag tror dock att vi inte bara ska sitta och vänta på nya direktiv och förbud från Bryssel. Sverige skulle mycket väl kunna gå i bräschen och skärpa nationella lagar. I bästa fall kan man sedan få med sig EU och få ett internationellt genomslag på så sätt.

Ella Andrén

Publicerad: 2011-12-07 10:00 / Uppdaterad: 2011-12-06 02:44

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?