Recension

: Full cirkus på Sockerbullen
Full cirkus på Sockerbullen Carin Wirsén
2012
Bonnier Carlsen
9/10

Vimsigt, virilt och alldeles underbart

Utgiven 2012
ISBN 9789163870439
Sidor 78
Illustratör Stina Wirsén

Om författaren

Carin Wirsén har tillsammans med sin dotter, Stina Wirsén, givit ut ett flertal böcker, bland annat serien om Rut och Knut. Stina tecknar och Carin skriver och Christian Wirsén, maken, formger.

Sök efter boken

Få svenska barnboksillustratörer är så bra som Stina Wirsén är nu. Full cirkus på Sockerbullen är ytterligare ett exempel på hennes bedårande vackra och galet lekfulla stil.

Bilderna är skapade med tusch och collageteknik och varje gång jag bläddrar igenom boken hittar jag nya detaljer att vila blicken på. Enligt förlaget passar den här boken bäst för barn mellan 6-9 år, de som har lärt sig läsa med andra ord, eller de som gärna kryper ner i sängen för en högläsningsstund med någon vuxen. Det är mycket text att bita i, men jag tycker nog att småsyskonen också kan vara med vid läsningen. För dem finns det mycket att upptäcka i bilderna och den här boken passar perfekt för barn som är i den ålder då man gärna läser samma bok om och om igen.

(c) Stina Wirsén

(c) Stina Wirsén

Texterna har skrivits av Carin Wirsén.

Det här är uppföljaren till Sockerbullen på Krusakullen. Jag har själv inte läst den och jag är glad att författarna inte tar det för givet av läsaren.

Sockerbullen på Krusakullen är både ett pensionat och ett välbesökt bageri. Du kanske redan har varit på besök så att du känner till vilka som bor här?

Så frågar hon. Ändå tar Carin Wirsén det säkra före det osäkra och presenterar de boende på Sockerbullen. Det är lilla tanten och hennes barn Näpen och Häpen. Det är också moster Vimsa med sina sju syskonbarn. ”Sist och minst är det lilla Esperanza” som Näpen och Häpen hittade i en tvättkorg på pensionatet när hon bara var en liten bebis.

Nu är det vår, taket på pensionatet läcker och en cirkus har kommit till stan. Lilla tanten och moster Vimsa oroar sig för att det inte finns tillräckligt med pengar till att laga taket samtidigt som barnen vill gå på cirkus. När Vimsa hoppar upp på taket för att själv laga det försöker barnen komma på ett sätt att tjäna pengar för att ändå kunna gå på cirkusen.

Vad ska de göra? Jo, en av vedbodarna förvandlas till skönhetssalong.

Till slut får de se sin cirkusföreställning. Men än är inte berättelsen slut. Vem dansar på linan om inte Vimsas syster Spinette, mamma till Lilling och Tvilling. Sen hon försvann har Vimsa tagit hand om dem. Vad ska nu hända?

(c) Stina Wirsén

(c) Stina Wirsén

Det händer mycket i den här boken, ibland lite för mycket. Texten är lika vimsig och viril som bilderna (det är mest positivt menat). Liksom bilderna innehåller många lager samsas flera parallella skeenden i texten. Det är en helt underbar bok att läsa om man har lite tålamod och det är helt underbart att lära känna de boende på Sockerbullen.

Och jag älskar att den är så härligt fri från sensmoral!

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-08-11 00:00 / Uppdaterad: 2018-09-21 18:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4845

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?