Recension

: Min första bok om Ernst Billgren
Min första bok om Ernst Billgren Susanne Hamilton och Caroline Karlström
2012
Langenskiöld
7/10

Konst eller konstigt?

En bok om Ernst Billgrens konst i pekboksformat? Som riktar sig till barn i alla åldrar (0-113 år står det på omslaget)? Jag måste erkänna att jag blev både lockad och konfunderad av den här boken när jag först såg den. Nu när jag skriver recensionen inser jag att jag fortfarande inte vet riktigt varför. Konceptet känns konstigt på något sätt, men vari ligger det konstiga? (ser nu att det här kan läsas som en ordvits – jag lovar, den var ofrivillig).

Vi börjar från början. Det här är en bok för barn om konst, lite pedagogisk men inte särskilt djuplodande. Bilder på konstverk ackompanjeras av korta texter som dels handlar om hur konst skapas och kan se ut, dels är frågor som ska väcka vidare diskussion. Vad ser du på bilden? Vad tror du räven tänker på? Det som skiljer den från andra liknande böcker är att det handlar om konst av endast en konstnär: Ernst Billgren.

Det går nog inte att komma ifrån att det är just det faktumet som spelar in när man reagerar starkt på boken. Det är liksom lite förmätet att döpa en bok till ”Min första bok om Ernst Billgren”. Som att ”Ernst Billgren” är ett viktigt ämne som barn bör få stifta bekantskap med på ett tidigt stadium. Kan han verkligen sägas vara det, ens inom konstvärlden? Jag hade nog inte reagerat likadant inför exempelvis ”Min första bok om Picasso”. Nej, precis. Där har vi det.

Med detta inte sagt att det är en rättmätig reaktion. Inte heller en reaktion som håller boken igenom, visar det sig. För jag tycker om den här boken, och den visar sig vara relativt ospektakulär trots Billgrens stundtals spektakulära konst. Vissa texter är mer intresseväckande än andra, vissa bilder tilltalar min fantasi mer, men det är en individuell upplevelse som är ofrånkomlig. Det finns onekligen mycket att fundera över och titta på i Billgrens bilder, även om jag ibland tänker att de trots de många djuren och de starka färgerna är vuxenkonst mer än barnkonst – Billgren har själv redan lagt in så mycket i sina verk att jag tror det snarare handlar om tolkning än fantasi när man själv tänker vidare.

Men så var det ju också 0-113 år som gällde. Jag är 34 år och jag gillar mycket av Billgrens konst starkt, här framför allt de uppslag där även bokens formgivning bidrar till det intryck man får av bilden. Som här där verket ”Saknad räv” från 2010 flankeras av en helt svart sida:

Saknad räv av Ernst Billgren

Visst, här skulle man kunna invända att bokens författare har tolkat in något som inte nödvändigtvis finns i bilden när de så tydligt skriver ut att räven är död. Men jag tror att påståendet kan provocera fram en diskussion och fungera som en igångsättare – men är han verkligen död? Hur gick det till? Varför är de andra djuren ledsna? Eller är de?

Sammantaget är det här faktiskt en ganska vanlig bok om konst för barn. Inte så konstig, ganska vanlig, och bra.

Alice Thorburn

Publicerad: 2012-08-11 00:00 / Uppdaterad: 2012-08-10 19:43

Kategori: Recension | Recension: #4844

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?