Recension

: Kolla Läsa Måla Fixa
Kolla Läsa Måla Fixa Pernilla Stalfelt
2004
Moderna Museet
10/10

Konstifik Konstig Konst = Kul!

Utgiven 2004
ISBN 9171006974
Sidor 31

Om författaren

Fotograf: Christina Leijon

Pernilla Stalfelt är född 1962 och bor i Stockholm. Hon har skrivit och/eller illustrerat närmare 20 bilderböcker med titlar som ”Bajsboken” och ”Köttbullematchen”. Hon jobbar även som bildpedagog på Moderna Museet i Stockholm.

Sök efter boken

Har bara börjat läsa min nya bok. Läser om två konstnärer, Pablo Picasso och Carin Ellberg. Efter fyra sidor vill jag skapa. Jag är inspirerad och vill veta mer om konsten och konstnärerna.

Fortsätter. Får förklaringen till varför geten på Moderna museet ser ut som den gör. Med bildäcket runt magen och färgen i ansiktet. Accessoarer och smink. Inget konstigt idag, kanske bara ovanligt på en get.

För ett tag sedan kunde man se dagensbokgänget flanera bland konsten på Moderna museet. Fantastiska föremål, tavlor, ja konstverk helt enkelt pockade på deras uppmärksamhet. Kanske kallade museibutikens böcker lite högre. För dagensbokgänget är trots allt boktokar framför mycket annat. Föga anade de då att boktokeri kunde kombineras på ett så fantasifullt fantastiskt sätt med konst som det görs i Kolla Läsa Måla Fixa.

Pernilla Stalfelt arbetar som museipedagog på Moderna museet och det avspeglas i boken. Hon vet vad hon skriver och ritar om. Det märks att hon vet hur barnen tänker när de ställs framför de ibland väldigt märkliga konstverken. Hon vet nog också hur jag tänker. För jag fick själv svar på mina funderingar och där jag inte fick svar fick jag en tråd att spinna vidare på.

Jag önskar att jag hade den här boken när jag tillsammans med resten av dagensbokgänget zick-zackade mellan besökare och konstverk. Då hade jag sluppit att ställa mina dumma frågor till de andra. Jag kunde förberett mig och gjort kopior av en del av konstverken. Bara för att vara tuff. Som geten med bildäcket.

Konsten att skriva om konst på ett begripligt sätt är en konst i sig. Den konsten behärskar Stalfelt lika bra som hon på ett konstifikt sätt når fram till barn i alla sina andra böcker.

Vill du lyckas med konststycket att få barn intresserade av konstig konst? Ta Stalfelt till hjälp. Hon kan konsten vilket du märker så fort du slår upp Kolla Läsa Måla Fixa.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2004-04-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-20 19:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1157

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?