Recension

: Köttbullematchen
Köttbullematchen Pernilla Stalfelt
2006
Eriksson & Lindgren
7/10

”vi ska göra köttfärs av dom”

Utgiven 2006
ISBN 9185199745
Sidor 32
Illustratör Pernilla Stalfelt

Om författaren

Fotograf: Christina Leijon

Pernilla Stalfelt är född 1962 och bor i Stockholm. Hon har skrivit och/eller illustrerat närmare 20 bilderböcker med titlar som ”Bajsboken” och ”Köttbullematchen”. Hon jobbar även som bildpedagog på Moderna Museet i Stockholm.

Sök efter boken

Pernilla Stalfelt slog igenom med inte mindre än dunder och brak för några år sedan med Bajsboken. Förutom den har hon skrivit och tecknat flera andra böcker på samma underhållande faktatema: Hårboken, Dödenboken, Kärlekboken och senast Våldboken. Alla lika fnissande roliga nästan oavsett ålder på läsaren.

Nu återkommer hon med en fotbolls-mat-bok, och om någon har påstått att man inte får leka med maten så påstår Pernilla Stalfelt det motsatta. Köttbullarna i Köttfärsen IFK möter här de varierande pastasorterna i Idrottsklubben Makaronerna på Råvalla Stadion i Bordsunda. Läktarna är fulla och stämningen på topp. KIFK spelar i brunt och IKMac i gulvitt…

Boken är fantasisprudlande färgglad och ordvitsarna står som spön i backen, varav rätt många nog är svårförstådda om man är barn (”Det ser mörkt ut på köttbullarnas bänk. Är dom helt brända?”). Fast så länge författaren inte talar helt över huvudet på barnen, vilket jag inte tycker att Stalfelt gör, är sådana inslag enbart positiva i mina ögon.

Historien är annars väldigt banal. En fotbollsmatch rätt upp och ner, kommenterad på bästa tv-kommentatorsätt. Och det är väl så att Stalfelts styrka inte ligger i berättandet, utan i bilderna och de kärnfulla kommentarerna. Detta har visats på bästa sätt i hennes tidigare böcker och nu när hon ändå gör en liten historia med början och slut kan jag tycka att det faller lite platt. Men om man inte väntar sig något mer än en rolig fotbollsmatch med kärnfulla kommentarer så fungerar det utmärkt. Och kräver nog sin engagerade högläsare.

Sen kan inte min inneboende språkfascist låta bli att rysa åt att det faktiskt står ”Köttbulle Matchen” på omslaget (vilket nog inte syns på bilden här ovanför) . Fast kanske kan jag med lite god vilja låtsas att jag inte ser något mellanrum mellan de två orden och så glömmer jag att det någonsin har hänt. Okej?

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2006-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-05 15:27

Kategori: Recension | Recension: #2177

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?