Recension

: Fröken duktig: en självbiografi
Fröken duktig: en självbiografi Annika Sjöö
2011
Ica Bokförlag
6/10

Sin egen lyckas smed på gott och ont

Utgiven 2011
ISBN 9789153435589
Sidor 187
Medförfattare Karin Lilja

Om författaren

Annika Sjöö, född 1981, frilansar som dansare och danslärare, är utbildad gymnasielärare i idrott och franska, samt jobbar som instruktör på Sats. Hon är bland annat 2-faldig Svensk Juniormästare i 10-dans och har erövrat andraplatsen i ”Let´s Dance” 2 år i rad och vann tävlingen 2009, tillsammans med Magnus Samuelsson. På meritlistan finns också ett antal silver och brons i junior-SM i både latin och i standard. Hon har tio års erfarenhet av dansundervisning i olika former, i allt från streetdance till salsa. Hon föreläser och bloggar.

Karin Lilja, född 1969, levde ett hektiskt storstadsliv som tidningsredaktör, radiopratare, författare, föreläsare och dotcom-entreprenör när hon när hon en dag hoppade av jobbkarusellen och omvärderade sin tillvaro. Idag bor hon i skånska Höör, jobbar som frilansande webbredaktör och har gott om tid för sina intressen, familj och vänner.

Sök efter boken

Dansaren, träningsinstruktören, föreläsaren och hälsobloggaren Annika Sjöö är mest känd för att ha vunnit TV4:s danstävling Let’s Dance. Hon har deltagit tre gånger. De första gångerna hon var med kom hon på andra plats i tävlingen. Första gången med Tobias Blom (Tobbe Trollkarl) och andra gången med Tony Rickardsson. Tredje gången, år 2009, vann hon tävlingen tillsammans med Magnus Samuelsson. Let’s Dance är en mycket krävande tävling, särskilt för dansarna, eftersom de ska träna sin helt okunniga danspartner och dessutom göra koreografin till de olika danserna. Annika Sjöös vinst i tävlingen var mycket betydelsefull för henne, och som hon skriver: ”tv är världens bästa marknadsföringsplats.” Att få titta in bakom tävlingens kulisser, vilket man får göra en del i denna bok, är intressant.

Annika Sjöös självbiografi fokuserar från allra första början på den iver hon känt i att ständigt söka bekräftelse. Detta är bokens tema. Duktighetskomplexet. Denna strävan efter att alltid vara bäst, perfekt och omtyckt av alla blev till slut ohållbar. Annika Sjöö framstår ända från barndomen som en mycket disciplinerad, målmedveten och ambitiös person. Hon var söt, smal, populär bland kompisar och bland killar. Hon var bäst i klassen i skolan och kämpade för, och lyckades med, att alltid ha mycket bra resultat på proven. Hon vill dessutom alltid vara glad och trevlig. När hon började dansa, tränade hon hårt och blev mycket framgångsrik i danstävlingar. Hennes behov av uppmärksamhet och beröm tycktes gränslöst.

Senare i livet började hon att förstora upp små misslyckanden och fel. Viktuppgångar fick hennes nästan knäckt och hennes önskan att vara alla till lags gjorde att hon tryckte ner sig själv och sina egna känslor. Hon hade låtit andras känslor vara viktigare än de egna. Hon ville vara perfekt i allt hon företog sig. Av detta mådde hon dåligt och fick ångest. Hon ältade saker hon gjort eller sagt och som kunde ha sårat andra. Hon fick mer och mer ångest över tillvaron och var nedstämd. Till slut vände hon sig till en psykolog för att gå i terapi, kognitiv beteendeterapi. Psykologen lärde henne att förstå att man inte kan ta hand om andra om man alltid sätter sig själv i andra hand. Hon lärde sig att säga ifrån och att säga nej. Och att det inte var en katastrof att misslyckas.

Annika Sjöö förmedlar två lästips i sin bok, för det är särskilt två böcker, som hjälpt henne att tänka på ett nytt sätt: The Secret av Rhonda Byrne och Sluta kämpa – börja leva!: Var sann mot dig själv och lev livet fullt ut av Susanna Ehdin. Den första fick henne att börja förstå tankens kraft och visualisering: det man tänker på får man mer av. Hon började bland annat visualisera att hon redan hade uppnått det hon drömde om, vilket hjälpte henne mycket. Ehdins bok inspirerade henne bland annat till att ta vara på sina möjligheter, det vill säga man måste ta första steget själv och inte vänta passivt och tro att något bara ska hända.

Dock uppfattar jag själv självbiografin mer som en framgångssaga än en bok om stora problem. Annika Sjöös berättelse visar ju trots allt på att hon, trots all den osäkerhet och psykiska press hon känt, varit smart och stark nog att söka hjälp. Många känner nog igen sig i pressen att vara perfekt. Men min egen tanke efter att ha läst boken, är snarare att det i långa loppet lönar sig att vara en så kallad duktig flicka. Målmedvetenhet, ambition och hårt slit ger framgång. Snarare än varnande tycker jag boken är inspirerande, peppande och manande och inger mig som läsare känslan av att jag borde anstränga mig mer gällande det mesta och sätta upp högre mål. Men det är klart det alltid måste finnas en balans och den verkar vara en konst att uppnå.

Textutdrag (Visa/göm)

Eva Björnberg

Publicerad: 2012-02-09 00:00 / Uppdaterad: 2012-02-09 05:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4561

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?