Recension

: Äppelkyrkogården
Äppelkyrkogården Anna Bovaller
2011
Norstedts
7/10

Vem i hela världen kan man lita på?

Utgiven 2011
ISBN 9789113035987
Sidor 332

Om författaren

bovaller_anna_62
Fotograf: Laurent Denimal
Anna Bovaller är född 1963 i Trollhättan och bosatt i Nacka. Hon har arbetat som advokat och är i dag, förutom författare, verksam som chefsjurist. De tidigare böckerna om advokat Petra Wester är Svinajakten (2009) och Svärmaren (2010).

Sök efter boken

Jag kommer aldrig att glömma när min farsa skulle ta sin första cach. Det var i maj 2009 och vi hade stannat för att äta bagels på väg upp till sommarstugan. Han hade med darriga fingrar tryckt in koordinaterna på sin nyinköpta gps. Hur han tog de små, svarta hundarna och med förväntansfulla kliv klev in i skogsdungen. Och det lyckliga leendet när de en stund senare återvände och uppdraget var utfört. Sedan dess har det i skrivande stund blivit drygt 400 cacher för farsan. Geocaching kan beskrivas som en modern form av skattjakt där man med hjälp av en gps ska leta reda på olika gömda burkar och till sin hjälp kan man få olika ledtrådar.

Varför berättar jag då detta? Jo för att i denna bok har geocaching en nyckelroll i jakten på en bortförd flicka.

Advokat Petra Wester är på sekretessbelagt uppdrag i Budapest. Hon ska träffa en Mr K som är ombud för en okänd köpare till ett övervakningssystem. Till sin hjälp har Petra den nya kollegan Krisztina Lovas, en hemlighetsfull ungerska. Plötsligt händer det som inte får hända. Petra Westers dotter Martina, som är med på resan, försvinner spårlöst.

Petra höll pappersbiten sträckt mellan fingrarna, slätade ut den, tryckte ner den mot skrivbordsytan och stirrade på den, försökte förstå.

Det kändes som om flera minuter passerade.

Do not contact the police.

Inombords var hon alldeles iskall.

Do not. Contact. The police.

Någon hade tagit hennes Martina. Någon som skulle göra henne illa om… Petra knycklade ihop lappen, gick åter mot dörren, öppnade den sakta och kikade ut i den tomma korridoren.

Vad gör en förälder som plötsligt inser att den satt sitt barn i livsfara? Petra drabbas förstås av skriande skräck och bråddjup panik, men någonstans mitt i kaoset beslutar hon sig för att göra kidnapparna till viljes. Hon struntar i sitt egentliga uppdrag och fokuserar på att få tillbaka sin älskade dotter helskinnad. Här börjar som ni förstår en rafflande jakt på liv och död.

Huvudpersonen Petra är inte helt sympatisk. Jag uppfattar henne som en stark, självständig människa som emellanåt kör över folk för att få sin vilja igenom. Nu beror säkert detta till viss del på situationen hon befinner sig i men jag ser andra tendenser hos henne som gör henne obekväm att umgås med. Sammantaget gör det henne mer komplex och därmed ökar mitt intresse för att lära känna henne bättre.

Historien utspelar sig i alltså till stora delar i Ungern, och rötterna sträcker sig tillbaka till 1956 då ungernrevolten skakade världen. Då fredliga demonstrationer som krävde fria val och pressfrihet över en dag övergick i ett blodigt inbördeskrig.

Äppelkyrkogårdens bakgrund bygger till stor del på det faktum att Ungern är en ung demokrati, och över detta spänner också det moderna övervakningssamhället som ett finmaskigt nät. Men allting går inte att kontrollera med övervakning. Här visar sig även slumpen ha ett finger med i spelet.

Eftersom romanen bygger på en katt-och-råtta-lek går det undan. Karaktärerna är alla på språng. En del ligger steget före, andra ömsom hack i häl eller emellanåt trampandes vatten. Detta hade under andra omständigheter kunnat bli andfått. Dock vågar författaren trots stressen stanna till och fastna med blicken i detaljer. Någon som petar i ett ömt sår, någon som gråter stillsamt i fosterställning, eller förlorar sig i drömmar. Dialogerna ligger naturligt. Människorna pratar i munnen på varandra, tappar orden och upprepar sig. Precis som vi alla gör, och särskilt under press.

Detta är måhända den första boken om advokat Petra Wester som jag läser, men Anna Bovaller har skrivit två sedan tidigare. Jag råkar även veta att den fjärde boken i serien är på gång och det skulle förvåna mig mycket om det slutar där.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2011-10-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-21 14:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4368

3 kommentarer

[...] Hela recensionen kan du läsa här!            [...]

 

Har aldrig gillat deckare men hennes förra var bra. Lånade av min tjej när vi var på semester i somras. Ska läsa den här också när den kommit i pocket.

Knutten Oregistrerad 2011-10-21 18:16
 

Det går fortfarande att delta i utlottningen av ”Äppelkyrkogården” och andra spännande böcker här http://dagensbok.com/2011/10/21/utlottning-vecka-42/
(på fredag drar vi vinnaren)

Emelie Novotny Redaktionen 2011-10-24 13:05
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?