Recension

: Mordets praktik
Mordets praktik Kerstin Ekman
2009
Albert Bonniers förlag
9/10

Doktor Glas, var god dröj.

Utgiven 2009
ISBN 9789100123864
Sidor 208

Om författaren

Kerstin Ekman föddes 1933 i Risinge församling. Hon är filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet, skoglig hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och ledamot i Samfundet De Nio. År 1978 valdes hon in i Svenska akademien men avbröt sitt arbete där 1989 p.g.a. Salman-Rushdie-affären. Debuten kom 1959 med 30 meter mord. Ekman bodde under många år i Jämtland och norrländska teman återkom i hennes författarskap, bland annat i trilogin Vargskinnet. Sista delen av trilogin, Skraplotter, utkom 2003 och belönades med Augustpriset. Bland hennes andra verk finns Kvinnorna och staden, fyra romaner som utkom 1974-1984, Händelser vid vatten (1993), Gör mig levande igen (1996), Herrarna i skogen och Grand final i skojarbranschen (2011).

Sök efter boken

Doktor Glas? Igen? Vi har Hjalmar Söderbergs fantastiska original, vi har Bengt Olssons finstämda Gregorius och härom året kom Bjarne Moelvs Helgas offer som djupgående granskar den mystiska och kanske inte helt igenom sympatiska Helga. Thorsten Flinck gjorde ju romanen till sin på flera sätt genom sin enmansföreställning Doktor Flinck för några år sedan.

Och nu Kerstin Ekmans bidrag. Ungefär samtidigt som jag läste Mordets praktik publicerades i DN ett manifest där de underskrivande bland annat förband sig att låta litterära personer vara ifred, och inte ge sig på att blanda in dem i nya romaner. Det är lätt att förstå lockelsen att fortsätta skriva om en litterär karaktär. Fan fiction är en stor genre, ja, på internet iallafall. Star Wars och Buffy the Vampire Slayer är några exempel på hur hårt misshandlade älskade karaktärer kan bli av detta.

Även Jane Austen har varit drabbad, Emma Tennant har skrivit flera sequels till några av Austens mest berömda verk, och på fansidan Republic of Permberly finns en hel avdelning som bara behandlar fan fiction, eller ja, där vill man kalla det för prequels och sequels. När det gäller Jane Austen utkom ju nyligen Seth Grahame-Smiths version av kärlekshistorien mellan Elizabeth och Mr Darcy- Pride And Prejudice and Zombies. Ekmans bidrag är av ett lite annat slag.

Ekmans huvudperson anser sig vara inspirationen till doktor Glas och försöker på olika sätt närma sig Söderberg för att få bekräftelse, inte bara på detta, utan bekräftelse som person. Söderberg är för honom en symbol för den gemenskap, den värld han inte anser sig ha tillgång till. Han odlar sin mancrush på samma sätt som han odlar sin mustasch, ytterst medvetet och för läsaren en smula obehagligt.

Fylld av skam över sin bakgrund och sin familjehistoria läser han till läkare och kommer sedan till Stockholm. Då han inte har några kontakter och inte heller något självförtroende börjar han i stadens tjänst, med att inspektera prostituerade. Pontus Revinge är rädd. Omvärlden och han själv fyller honom med en förlamande rädsla. Genom en rad moraliskt tvivelaktiga handlingar finner han sig själv vara ägare till en läkarpraktik och gift med en rik änka. Han skriver ut lugnande och olika typer av narkotika till överklassdamer med hysteriska tendenser – junkies, kan man också kalla dem. Och se klara paralleller till nutidens överförskrivning av allt för att undvika obehag.

Instängd i sig själv, i sin skam och sina manier är han inte någon idealisk äkta man. Han betraktar hustrun med förakt och finner henne pinsam och smaklös.

Revinge förföljer Söderberg, övertygad om att det var hans ingripande som fick författaren att skriva sin stora roman om, och till, Revinge. Han är den ideale läsaren, han är ursprunget. Framtidens människa, kallar han sig själv. Min drift är vilja.

Dofter, lukter, odörer. Andra människor är smuts, de stinker, de är oanständiga. Från den plattformen kan man egentligen bara agera på ett sätt. Kvinnornas frigörelse är obegriplig. Världen är uppdelad i olika beståndsdelar som läggs i lådor, lådorna skjuts in under sängen och rummet låses. Revinges person är en storslagen skildring av vad det innebär att vara fången i sin egen hjärna, i sin egen paranoia och rädsla.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2009-09-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-14 11:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3422

3 kommentarer

Det låter som att Revinge har lånat drag ifrån vår tids ”wannabe”; han ville hamna i spotlightens sken.

Magnus J Oregistrerad 2009-09-04 08:39
 

Mycket intressant här. Dels frågan om man ska eller inte ska snylta på andra litterära gestalter. Av princip ska man förstås inte det. Men å andra sidan – ibland blir det ju så bra! Som Gunbritt Sundströms För Lydia (för att nu tala om Söderberg). Den boken skulle inte jag vilja vara utan i alla fall.

Och vad gäller Austen-spin-offer… Här är jag också kluven. En del är klart godkända. Kärleksfulla hyllningar och skruvade parodier. Och en del borde om inte utplånas från jordens yta, så åtminstone stannat i byrålådan (eller på hårddisken).

Över till Ekmans bok. Det är svårt att inte bli intresserad. Revinge låter absolut som en wannabe, lite grann som alla de okända och olästa som stämmer J. K. Rowling för plagiat och hoppas att de ska få del av Harry Potter-kakan.

Jag läste en artikel (dn? svd?) tidigare i år (eller kanske förra året?) om en kvinna som hetter Lydia Stille, precis som kvinnan i Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken. Hon hade dessutom en gång publicerat en dikt. Hon försökte göra sig ett namn och påstå att Söderberg fått romanfigurens namn från henne (antagligen ville hon även låta påskina att hon hade mer gemensamt än så med Lydia). Söderberg förnekade detta.

Så vad ska man säga? Inget är nytt under solen, men wannabes uppmärksammas mer idag. Eller?

Vixxtoria Oregistrerad 2009-09-04 09:50
 

Av tidigare uttalanden att döma, så vill Kerstin Ekman säkert rikta kritik mot dagens wannabe-kultur. Å andra sidan; vad vore litteraturen utan sina verkliga förlagor?

Magnus J Oregistrerad 2009-09-05 10:54
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?