Recension

: Doktor Glas
Doktor Glas Hjalmar Söderberg
2002
Albert Bonniers förlag
10/10

Tidlösa moralfrågor

Utgiven 2002
ISBN 9100581526
Sidor 184
Först utgiven 1905

Om författaren

Hjalmar Söderberg (1869−1941)

Hjalmar Söderberg, född 1869 i Stockholm, död 1941 i Köpenhamn, kulturjournalist och författare, tillhör de största svenska stilisterna, genom romanerna Förvillelser (1895), Martin Bircks ungdom, Doktor Glas 1905) och Den allvarsamma leken (1912), och genom sina noveller, som finns samlade bland annat i Historietter (1898) och Det mörknar över vägen (1907). Han skrev också dramatik: Gertrud (1906), Aftonstjärnan (1912) och Ödestimmen (1922).

Sök efter boken

Det är svårt att föreställa sig hur provokativ Doktor Glas måste ha varit när den först utkom 1905. Den är en av de där böckerna som trots att den har nästan hundra år på nacken fortfarande känns fräsch och aktuell och som dessutom fortfarande måste anses vara provokativ. De moraliska dilemman som är mycket av bokens drivkraft är fortfarande lika aktuella, är fortfarande lika hett sprängstoff. Det enda som egentligen kan sägas ha åldrats är språket, men det är bara charmigt och genererar dessutom en känsla av autenticitet.

Doktor Glas får en dag besök av den unga och vackra Helga, som är gift med den i Glas tycke vedervärdige pastor Gregorius. Helga bekänner för Glas att hon inte längre står ut med att utföra sina äktenskapliga plikter gentemot sin make och ber honom att hjälpa henne genom att ljuga för pastor Gregorius om att ett sjukdomstillstånd för närvarande gör det omöjligt för henne att fullgöra sina äktenskapliga plikter. Hon bekänner dessutom att hon träffar en annan man. Glas känner sig manad att hjälpa henne dels för att han tycker mycket om henne, men troligtvis än mer för att han tycker så illa om hennes make. En lögn föder en annan och snart är Glas intrasslad i ett triangeldrama som han bara kan se att det finns en lösning på. Men har man verkligen rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Denna utgåva av Doktor Glas gavs ut i samband med projektet "Stockholm läser", ett projekt som gick ut på att man varje år skulle ge ut en bok inom ramen för kampanjen "Läsår Stockholm". Tanken var att förmå invånarna i Stockholm att läsa samma bok så att man kunde ha ett gemensamt samtalsämne i väntan på tunnelbanan, i köer eller på krogen. Ett initiativ som förvisso skulle kunna ses som en hedervärd tanke, som kanske såg bra ut på papperet, men likväl dömd att misslyckas, i synnerhet med tanke på hur litet media det fick, jag kommer ihåg att jag läste en notis om att Doktor Glas skulle ges ut inom ramen för den här kampanjen, men sedan har jag inte hört något mer, kanske gavs det ut en titel även 2003, eller så blev det inget mer.

Valet av bok skedde genom att medlemmarna i Författarcentrum Öst fick nominera en bok av en nu icke levande stockholmsförfattare. Anledningen till att de bara fick nominera icke-levande författare var för att undvika att de 582 författarna skulle nominera böcker av sig själva, vilket får mig att undra om det beslutet är grundat på erfarenheter eller fördomar; oavsett vilket känns det rätt motbjudande.

I vilket fall som helst föll valet på Doktor Glas av Hjalmar Söderberg och jag kan inte tänka mig ett bättre val, den är tveklöst en av de bästa svenska böcker som skrivits, den är likaså tidlös på ett sätt som är få böcker förunnat och det är en bok som alla kan uppskatta oavsett litterära preferenser.

Textutdrag (Visa/göm)

Martin Eriksson

Publicerad: 2004-02-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 11:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1085

10 kommentarer

Imponerande att Söderberg skrev denna fantastiska roman vid 9 års ålder.

Sallad Oregistrerad 2004-02-15 01:12
 

Har ändrat födelsetal från 1896 till det korrekta 1869. Tack för påpekandet.

Anders Edwartz Medlem 2004-02-15 22:44
 

jag har en fråga vad inspererade söderberg till att skriva doktor glas, någon som vet?

miranda Oregistrerad 2005-01-25 19:15
 

Det var nog mycket som inspirierade Söderberg att skriva "Doktor Glas". Han hade sedan länge velat skriva en "tankebok" (Söderbergs eget ord), ett verk där en uttalade idé (det rättfärdiga i att döda för att bespara) passar bra in i en handling.

Vidare kan man tänka sig att "Brott och Straff" då måste funnits med i bakgrunden, den boken nämns också i (av) Doktor Glas.

En annan utmaning för Söderberg lär rimligen dagboksformen ha varit. Glas' tankar må vara glasklara och sterila, men börjar man fundera över bokens olika skikt, vad Glas egentligen säger och tänker och för vem, blir det rätt knepigt.

Den tog för övrigt tre år att färdigställa. Mer kan man läsa i Lars O Lundgrens "Liv, jag förstår dig inte".

Anders Edwartz Medlem 2005-01-28 02:32
 

Tråkig bok

erik Oregistrerad 2005-03-14 16:55
 

En mycket intressant bok. Möjligtvis en aning för våldsam tycker jag personligen, men annars helt fantastisk!

malin Oregistrerad 2005-11-10 10:51
 

Hjalmar Söderberg skrev följande om tillkomsten av Doktor Glas:
"Det hade länge varit min dröm att skriva ett arbete, som på en gång var en tankebok och en helstöpt roman, stor eller liten. Jag fann mig icke lyckats därmed i ’Martin Bircks ungdom’ och måste alltså göra försöket på nytt. Det blev Doktor Glas, och den gången lyckades det."

andersson Oregistrerad 2005-11-14 16:06
 

tråkig recension. jag hade velat höra mer av dina tankar om boken, inte om någon stockholmskampanj. :)

gufv Oregistrerad 2006-03-15 13:32
 

Underbar!

Pernilla Oregistrerad 2007-03-19 22:36
 

Helt okej bok, kunde varit lite mindre förutsägande. Men jag gillar det moraliska dilemmat som tema =)

*Zanne* Oregistrerad 2007-09-05 19:59
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?