Recension

: Wild L.A.
Wild L.A. James Lawrence
2003
Sierra Club
6/10

Det naturliga L.A.

Utgiven 2003
ISBN 1578051037
Sidor 192

Om författaren

James Lawrence är skribent och fotograf. Han är också redaktör för ett antal amerikanska fototidskrifter, bl.a. Outdoor Photographer, PC Photo, Pilot Journal och Plane & Pilot.

Sök efter boken

Inte långt ifrån downtown Los Angeles ligger naturen. Förvisso utspridd på en oändlig mängd olika små plättar, men den finns där ännu. Och sammantaget räknar Los Angeles county faktiskt en större areal naturområden än hela den anrika Yellowstones nationalpark.

Självklart kan man då hitta underbart natursköna platser där. Det är också just vad fotografen James Lawrence har gjort i den här boken. Berg, stränder, skogar, forsar och parker finns alla fångade på bild. Men också blommor, ormar, fjärilar, däggdjur, fåglar… Boken ger en god bild av hur stora årstidsväxlingar, och klimatskillnader, som det faktiskt finns inom ett och samma county.

Det är mäktigt. Och det är svårt att föreställa sig att detta är Los Angeles, som man ju annars brukar förknippa mest med storstadens puls. Fotografierna är mycket vackra, och boken är stilfullt utformad. Det hela är ungefär så snyggt som man kan förvänta sig av en påkostad naturbok i dagens läge.

Däremot är texten – som utgör en betydande del av bokens innehåll – förvånansvärt intetsägande. Det läser som en blandning av turistguide och resereportage, men en resa som egentligen inte är särdeles spännande. Det hade i min mening varit klart bättre att låta bilderna tala själv i mycket högre utsträckning. Det hade de klarat av.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-02-14 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-08 20:01

Kategori: Recension | Recension: #1084

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?