Recension

: Hjalmar Söderberg och eftervärlden
Hjalmar Söderberg och eftervärlden David Andersson
2024
Bokförlaget Stolpe
6/10

Fantasilöse Söderberg

Utgiven 2024
ISBN 9789189882843
Sidor 200

Om författaren

David Andersson är sedan 2007 redaktör på tidskriften Axess. Hans första böcker handlade om Gunnar Ekelöf, Arthur Koestler och Henry Kissinger. Därefter skrev han Med skuldkänslan som drivkraft. Om svenska Israelvänner och västfiender (2017, nyutgåva 2024) och ”Vi vill nytt, vi begär plats”. Om traditionens vänner och fiender i svensk 1900-talsdebatt (2021).

Sök efter boken

Alla författare är på ett eller annat sätt påverkade av sin samtid, och de rådande normerna och idealen. Oavsett om man försöker bryta mot dem eller följer strömmen. Hjalmar Söderberg är såklart inget undantag, och David Andersson bjuder in till en gedigen genomgång av den litterära kontext han verkade i. Och vilken påverkan hans litteratur haft på eftervärlden.

I Hjalmar Söderberg och eftervärlden får läsaren stifta närmare bekantskap med både personen Hjalmar Söderberg och hans huvudkaraktärer (som på olika sätt återkommer i flera av hans böcker). Det är en blandning av karaktärer inspirerade av honom själv, samtida vänner och fiender, samt rent fiktiva personligheter. Trots att Hjalmar Söderberg inte publicerade särskilt många skönlitterära romaner har han gjort stort avtryck, de flesta av oss har någon gång stött på Doktor Glas i skolan. Flera av hans böcker har också inspirerat författare att skriva egna fortsättningar, eller samma historia utifrån ett annat perspektiv. Mest känd är nog Gregorius av Bengt Ohlsson som handlar om den man Doktor Glas bestämmer sig för att ha ihjäl.

Trots allt detta var det många av dåtidens litteraturkritiker och författarkollegor som ansåg att Söderberg och hans böcker snart skulle vara bortglömda. Ack så fel de hade, det är istället de som glömts bort och Söderbergs böcker som fortsätter att leva och frodas. David Andersson tar med läsaren på en intressant resa genom den samtida litteraturdebatten och litteraturkritiken. Vi får följa med i tidens svängningar och se hur Söderberg presenteras som både förlegad, för radikal och helt fantasilös. Intressant att konstatera är att han aldrig tycks hinna bli inaktuell, böckerna faller aldrig i glömska utan fortsätter att diskuteras. Under hans livstid, efter hans död och ända in i nutid. Utan avbrott.

David Anderssons genomgång av litteraturvetarna och kritikernas åsikter om Hjalmar Söderbergs verk och liv är både lättillgängligt och intressant. Läsaren behöver inte själv vara bevandrad i vilka alla de gamla författarna var och vad de skrivit, det är intressant läsning ändå. Deras reaktioner säger mycket om den tid de verkar i, och hur mycket som hinner förändras på ett sekel. Religionens roll har exempelvis förändrats radikalt, både i samhället och litteraturen. När Doktor Glas gavs ut fick den inte särskilt mycket positiv uppmärksamhet, boken och handlingen överskuggades av hur Söderberg kunde framföra ett sådant prästhat i skönlitteraturen. Själv blir jag sugen på att göra ett återbesök hos Doktor Glas, och inser att det är hög tid att ta i tu med resten av Hjalmar Söderbergs böcker. Hur fantasilösa kan de egentligen vara?

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2025-03-13 00:00 / Uppdaterad: 2025-03-12 14:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9256

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?