Recension

: The beautiful struggle
The beautiful struggle Per Englund
2006
Dokument
7/10

Nya bilder av kåkstaden

Utgiven 2006
ISBN 9197398160
Sidor 144
Medförfattare Mlamli Figlan

Om författaren

Per Englund är från Göteborg och har tidigare dokumenterat den svenska graffitiscenen och följt protesterna mot EU-toppmöten runt om Europa. Per Englund arbetar idag som frilansande fotograf och med förlagsverksamhet. Debutboken ”The Beautiful Struggle” skildrar stil och ungdomskultur i Kapstadens townships. ”Life Geos on” är hans andra bok.

Fotografens egen hemsida – Här finns bilder och info om fotografen.

Sök efter boken

Den vanligaste bilden man kan få sig till livs av livet för människor i fattiga länder i Syd – och i synnerhet för människor som bor i kåkstäder där – är ett liv i misär: hunger eller rentav svält, arbetslöshet, epidemier, kriminalitet, droger och så vidare, och så vidare.

I den här boken ger fotografen Per Englund en helt annan bild av livet i Kapstadens townships, utan att för den skull förneka att problem finns. Här är det istället den mycket levande kulturen – kläderna, musiken, dansen, stilen, attityden – som är i fokus.

I slutet av boken finns i och för sig ett par ord som beskriver vad varje bild föreställer, men i många fall talar bilderna redan för sig själva. I övrigt finns det ett par kortare texter, men ärligt talat så är de knappast styrkan i den här boken – den här boken njuter man av på grund av de snygga fotona.

I Englunds skildring av Kapstadens townships finns intryck från USA och Europa – som exempelvis balettdansare eller Eminem-fans – men betydligt mycket mer av en egen kultur som talar om de egna förhållandena. När jag betraktar fotona saknar jag bara ett ackompanjerande soundtrack Â…

Vill man skildra stil och attityd får man väl räkna med – om man inte till och med söker – ett antal posörer. Fotogeniska, helt klart. Men jag gillar att många av Englunds bilder är skönt befriade från allt för mycket sådant. Istället verkar han ha kunnat fånga kåkstädernas stil mer spontant, vilken också förmedlar en känsla av den livsglädje och framtidshopp som ändå verkar finnas i kåkstädernas mitt.

I sin helhet en mycket schysst och hoppingivande bok. Kanske årets julklapp såväl för foto-, mode- och internationellt intresserade?

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2006-12-04 00:00 / Uppdaterad: 2006-12-04 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2289

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?