Recension

: Life Geos on
Life Geos on: Snapshots from Cape Town Per Englund
2009
Dokument Press
6/10

Fotografiska iakttagelser av gatans teater

Utgiven 2009
ISBN 9789185639229
Sidor 90

Om författaren

Per Englund är från Göteborg och har tidigare dokumenterat den svenska graffitiscenen och följt protesterna mot EU-toppmöten runt om Europa. Per Englund arbetar idag som frilansande fotograf och med förlagsverksamhet. Debutboken ”The Beautiful Struggle” skildrar stil och ungdomskultur i Kapstadens townships. ”Life Geos on” är hans andra bok.

Fotografens egen hemsida – Här finns bilder och info om fotografen.

Sök efter boken

Detta är en bok som handlar om Kapstaden, eller egentligen inte. Per Englund har sammanställt en serie eleganta svartvita gatufotografibilder, där staden är scenen. Men det är människorna som intresserar oss, som alltid. Mannen som ligger sovande, bokstavligen i rännstenen, bankmannen som har försjunkit i grubblerier utanför South African Reserve Building, små människofigurer i ett gigantiskt McDonaldstempel.

Det är träffsäkra iakttagelser av gatans evigt pågående teater, graffittin är samma här som där, bara lite mera z och w. Bokens titel anspelar på ett lakoniskt, felstavat påstående sprayat på en cementpelare: ”Life geos on.”

I bokens bakre halva förändras tonen, jag kommer att tänka på den engelske modefotografen Jonnie Craig. Partyt blir galnare och galnare, nerhasade byxor, bara bröst och en pilsnerpaus i badkaret. När drickandet går över styr somnar man i en gränd. Det finns en energi i dessa bilder, men jag blir ändå ganska rofylld till sinnes när jag ser bokens sista bild: en hotellsäng med ett par tofflor placerade på en liten matta nedanför sängen. Och det var ändå ganska längesedan jag själv bröt arm på en krog.

Det här är en fin, personlig, liten fotodagbok. Den kunde ha varit fotograferad i vilken större världsstad som helst om det inte hade varit för det väldiga Taffelberget som ruvar i bakgrunden på många av bilderna.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2010-03-02 00:01 / Uppdaterad: 2010-03-02 10:26

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3641

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?