Recension

: Melodifestivalen genom tiderna
Melodifestivalen genom tiderna Leif Thorsson & Martin Verhage
2006
Premium Publishing
8/10

Faktaspäckad, men ful

Utgiven 2006
ISBN 9189136292
Sidor 456
Först utgiven 1999

Om författaren

Leif Thorsson är språklärare och journalist, född i Jämtland men bor numera i Västerbotten.
Martin Verhage är boken faktaredaktör och är statistiker från Stockholm.

Sök efter boken

Schlagernörd? Eller kanske bara väldigt förtjust i statistik och onödiga fakta? Det här är Boken.

Jag kan säga det direkt, det blir minuspoäng av framför allt en anledning: omslaget. Det måste vara årets fulaste. Här har man en bok fylld av snygga, kitchiga bilder; allt från snygga femtiotalstjejer till Haakon Pedersens pudelfrilla, och så väljer man en blank ny-botoxad (?) Carola på omslaget och ett typsnitt som inte alls passar ihop med resten av omslaget. Jag kan förstå att intentionen är att göra omslaget aktuellt, men de senaste åren är kanske inte de jag främst vill minnas i melodifestivalsammanhang. Det här är en sådan bok som tangerar soffbordsböcker: lockande, snygga böcker som ska ligga framme och bidra till nya samtalsämnen på fester och dylikt. Den här boken vill jag helst gömma undan.

Annat är det när man öppnar boken. Den är strikt kronologiskt upplagd och åtminstone de första årtiondena är prydda med riktigt snygga bilder, mängder av nostalgi och fakta man inte visste att man ville veta. Dessutom är Leif Thorsson på sina ställen lite cynisk vilket är skönt. Schlager må vara stort, men särskilt seriöst bör det inte tas.

I längden blir det lite tröttsamt dock, kanske framför allt eftersom melodifestivalen (i mitt personliga tycke) blivit riktigt sömnig de senaste tio-femton åren. Dock är ju det fina med melodifestivalen de där riktiga kalkonerna som aldrig hade kunnat komma fram i något annat sammanhang. Här påminns man om sådant man önskar att man aldrig glömt. Någon som minns "World Wide Web" med Nick Borgen och surfarna? De kom nia 1997.

Är man väldigt road av schlager, framför allt de inhemska finalerna men även de europeiska får ett uppslag var, kan man förmodligen inte hitta en bättre bok. Annars kan man vänta på att det kommer en kitschig mini-variant som säljs på Designtorget eller något.

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2006-08-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-05 15:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2126

2 kommentarer

"Här påminns man om sådant man önskar att man aldrig glömt."
Menar du allvar? Har det inte varit rätt skönt att inte ha Nick Borgen på huvudet i några år? ;)

micke Oregistrerad 2006-08-15 02:34
 

micke: Det var med lite reservation jag skrev den meningen, men med tanke på hur full i skratt jag blev av att upptäcka låten igen så kanske det hade glatt mig mer om jag aldrig glömt bort den? Man vet inte. :)

Stina Sigurdsson Redaktionen 2006-08-15 08:47
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?