Recension

: Sömn, sömn, sömn
Sömn, sömn, sömn: Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med sömn Christian Bendedict & Minna Tunberger
2018
Bonnier Fakta
7/10

Intressant men lite för faktaspäckat om sömn och vikten av densamma

Margaret Tatcher sägs ha gjort det fyra timmar per natt. Ronald Reagan likaså. Albert Einstein gjorde det desto mer. Många av oss skulle behöva göra det betydligt längre, men ibland är det nästan status att göra det så lite som möjligt. Jag pratar såklart om att sova! Att få tillräckligt med sömn är oerhört viktigt för vårt välmående – men vikten av sömn diskuteras inte alls lika ofta eller mycket som vikten av regelbunden motion. Ett litet steg i att föra upp vikten av sömn på dagordningen (nattordningen?) är boken Sömn, sömn, sömn – Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn skriven av sömnforskaren Christian Benedict tillsammans med journalisten Minna Tunberger.

Boken påminner om Anders Hansens Hjärnstark, både till innehåll, upplägg och layout. Skillnaden är att det är sömnen, inte motion, som står i fokus. Författarna går metodiskt igenom vad sömn är, vad som händer i olika stadier av sömn, hur sömn påverkar såväl kropp som själ. När man lagt ned boken kvarstår inga tvivel om att sömn är viktigt!

Ett klart minus med boken är att viktiga uttryck och begrepp inte förklaras ordentligt. Bara för att författarna tycker det är vardagsmat vad till exempel hippocampus är och gör betyder inte det att det är samma för läsaren. En mer ingående förklaring i början av boken om de olika delarna av hjärnan hade underlättat läsningen, likaså med andra begrepp som introduceras utan närmare förklaring. I slutet av boken finns visserligen en ordlista – men den hänvisas inte till.

Tyvärr faller Sömn, sömn, sömn också i samma fälla som så många andra populärvetenskapliga böcker, nämligen att det blir för packat med fakta. Att klaga på för mycket fakta kanske låter som att klaga på bubblor i en jacuzzi, men det handlar snarare om hur faktan presenteras. Det skadar inte att slänga in lite anekdoter eller fallbeskrivningar mellan varven för att lätta upp lite.

Hårt packad fakta tillsammans med att halv-svåra begrepp inte ges någon ingående förklaring gör att boken dessvärre blir något svårläst.

Detta sagt har boken också flera fördelar jämfört med mycket annan populärvetenskaplig litteratur. Ett exempel är att författarna vågar komma med politiska lösningar på vissa problem – som till exempel att senare skolstart skulle kunna vara till fördel för inlärningen hos morgontrötta tonåringar. Populärvetenskap fastnar annars ofta i att förklara vad individen borde göra annorlunda, och även om jag på intet sätt förnekar individens eget ansvar så kan samhället faktiskt göra sitt för att underlätta vissa val.

Ett annat exempel är att författarna betonar och förklarar skillnaden mellan relativ risk, det vill säga risk i procent, och risk i absoluta tal. Idag har det ju närmast blivit kutym att skrämma sina läsare genom att berätta att vad det nu må vara ökar risken för till exempel cancer med 20% utan att nämna att risken från början var 1/1000 000 (hypotetiskt exempel). Så icke här. Tvärtom betonas det att sömnbrist ökar risken för alzheimer med 50% och ja, det låter skrämmande – men läsaren behöver inte oroa sig, för i absoluta tal är risken väldigt, väldigt liten från början. Härligt med författare som avstår från att hoppa på sensationståget utan förblir gedigna i sitt faktaförmedlande! Se och lär vetenskapsjournalister!

Christine Öberg

Publicerad: 2019-01-22 00:00 / Uppdaterad: 2019-01-20 16:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7612

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?