Recension

: Kärleken till en kör
Kärleken till en kör: Körsång, hälsa och harmoni Emmalena och Hans Nyman
2018
Votum & Gullers Förlag
6/10

Vår sång blir stum

Utgiven 2018
ISBN 9789188435651
Sidor 152

Om författaren

Emmalena och Hans Nyman är ett äkta par bosatt i Värmland och sedan många år hängivna körsångare. De har även givit ut boken Kärleken till en ö – och vägarna dit.

Sök efter boken

Ungefär en halv miljon svenskar sjunger i kör, vilket gör det till den största fritidsaktiviteten i grupp (bland koristerna finns också ett antal professionella sångare men de är relativt få, därför skriver jag ”fritidsaktivitet”). Man skulle nästan kunna kalla det ett nationalintresse, eller en nationalaktivitet, och det finns också något som kallas ”det svenska körundret” (att ett relativt litet land nått stora framgångar på området samt själva det faktum att så stor del av befolkningen ägnar sig åt det). Alltså finns det en mycket stor potentiell läsekrets för Kärleken till en kör.

Två entusiastiska körsångare, tillika ett äkta par, har tagit sig an att förmedla sin egen och andras kärlek till denna syssla, samt ta upp olika hälsoaspekter på körsång. Perspektiven är många – operakoristen, landsortskoristen, elitkoristen, körledaren, körcoachen, och körverkskompositören har alla sina likheter i vad de söker och finner men lägger olika vikt vid dem. Och därtill andningsrytm, hjärtslag och hormoner.

Det är en inspirations- och glädjebok för de redan frälsta, med ett ibland lite väl pratigt tilltal. Å andra sidan – de flesta som sjunger i kör gör det för att de tycker att det är roligt och trevligt, för gemenskap och socialt sammanhang ungefär lika mycket som för musikens skull och det passar som ingång till boken.

Att följa med i andras samtal om något som intresserar en, höra vad andra tänker och tycker. Fundera lite, kanske överraskas någon gång eller till och med ha en avvikande åsikt men inte på allvar ifrågasätta något.

Men en vår som den här, då många körer ställt in alla repetitioner och konserter, är det märklig läsning. Det som så nyligen var så självklart – att stå nära varandra och sjunga, andas, ja till och med synkronisera sina hjärtslag – det som var en källa till gemenskap och hälsa är nu ett hot.

Så känslorna är blandade, det är längtan, igenkänning, sorg och saknad om vartannat. Min kör skulle ha haft vårkonsert idag på nationaldagen, liksom så många andra körer. Vi skulle ha sjungit ”Pingst”, ”Sommarpsalm” och ”Du gamla, du fria” med våra olika röster som tillsammans blivit så mycket mer.

En halv miljon röster, en halv miljon hjärtan, en halv miljon människor som väntar.

Saga Nordwall

Publicerad: 2020-06-06 00:00 / Uppdaterad: 2020-06-05 22:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8124

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?