Recension

: Fleråriga grönsaker
Fleråriga grönsaker: Upptäck, odla, njut Philipp Weiss, Annevi Sjöberg, Daniel Larsson
2016
Hälsingbo Skogsträdgård
8/10

Sommardrömmar om att odla

Julen med obligatoriska släktträffar och hård knäck är förbi, nyårets glittrande afton likaså, jullovet är avslutat och utanför fönstret dalar snöflingorna ned över skogen. Kanske fungerar du precis som jag? Kanske längtar du efter att solen ska tina bort snön och trädgårdslandet ligga där naket och doftande? Kanske brukar du gräva och gödsla ditt land? Förodla plantor inne på fönsterbrädet och till slut plantera ut fröer och sticklingar? Vattna, rensa ogräs, hoppas och vänta?

Än är det flera månader kvar innan något av detta är möjligt, men det är nu alla trädgårdsentusiaster har möjlighet att fördjupa sig i planeringen av den kommande odlingen. Och kanske är det dags att inför nästa växtsäsong lära sig något nytt? Då är boken Fleråriga grönsaker, en bok som nominerades till årets trädgårdsbok 2016, värd att rekommendera. Det är dessutom så att följer du råden i den här boken kommer din trädgård snart att ha grönsaker som när de väl är etablerade kräver minimal ogräsrensning, vattning och gödsling.

Några av de fleråriga grönsaker som presenteras såsom rabarber, kirskål, maskros och sparris är redan välkända för de allra flesta. I många fall presenteras också grönsaker som vi kanske känner till men aldrig tidigare reflekterat över att vi kan äta, till exempel alm och strutbräken. I ytterligare fall är det fråga om betydligt mer okända sorter; potatisböna, fjällsyra och kinesisk toon.

I boken ges utförliga växtporträtt, vi får råd om hur vi på bästa sätt planerar och genomför vår odling. Dessutom finns kuriosa såsom att lungrot antagligen kommer från östra Medelhavsområdet och odlades över hela Europa under romartiden.

Boken innehåller också utförliga näringstabeller, uppgifter om växternas härdighet, tips om plantskolor och inte minst recept för hur vi kan tillaga grönsakerna. Vad sägs till exempel om recept som perenn grönsakspaj och kirskålspesto?

Ska jag säga något negativt om boken är det att den möjligen kan vara lite tungrodd och svårtillgänglig för den som inte redan har ett relativt utvecklat intresse för odling. Funktionen och det praktiska i odlingsråden har en dominerande ställning. För trädgårdsnördar är det kanske dock ingen nackdel, i många fall är det just de handfasta råden som behövs.

Ja, jag vet att denna recension kan liknas vid en entusiastisk kavalkad av drömmar. Antagligen är det så att i slutet av årets odlingssäsong kommer min trädgård fortfarande enbart innehålla rabarber, gräslök, kirskål och strutbräken som representanter för de fleråriga grönsakerna. Men kanske spelar det ingen roll även om den här boken, utifrån odlingssynpunkt, får stå oanvänd på min hylla? Jag vet att jag kommer att plocka ned den under många mörka kvällar, drömma mig bort till doften av jord och den sträva smaken av maskrosblad och nässlor. Jag kommer att längta efter att ligga i gräset och studera myrorna där de kryper med gräskatedralerna ovanför sina huvuden och längta efter att kunna begrava mina fingrar i myllan. För någonstans är det precis det jag vill att en trädgårdsbok ska ge mig; möjligheten att drömma om jord.

Matilda Gomis

Publicerad: 2017-01-12 00:00 / Uppdaterad: 2017-01-10 19:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6811

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?