Recension

: Snittblomman
Snittblomman Susanna Blåvarg och Marie Walerud
2001
Byggförlaget
9/10

Lust och fägring

Första gången jag såg Snittblomman gick det en rysning efter min rygg. Likt en magnet drog den mig till sig och när jag plockat upp den kunda jag inte lägga den ifrån mig, jag stod bara och stirrade på den. Framsidan är oerhört vacker. Ren och fin, så självklar, så oerhört långt ifrån pråliga blombuketter och sånt som jag helst tar avstånd från. Istället är det här en bok som enkelt och utan utsmyckningar låter själva blomman vara vacker i sin enkelhet.

Snittblomman är en guide till våra vanligaste snittblommor och snittgröna växter. Den innehåller kortfattade texter om växternas ursprung, deras särart, härstamning och hur man på bästa sätt sköter om dem. Snittblomman är i och med det en enkel handbok med ett vacker utseende. Den inleds med vilka de bästa verktygen till stjälksnitt är, vilka vaser som rekommenderas till olika sorters buketter och vilka blommor som vill stå i hett vatten respektive kallt. Efter det följer sida efter sida med vackra bilder, information om hundratals olika blommor den ena finare än den andra i bokstavsordning. Avslutningsvis finns ett årstidsschema så man lätt kan se vilka snittblommor som är vackrast och lättast att få tag på under årets olika delar.

Men det är inte handbokstrukturen som gör att jag har börjat älska den här boken. Det är de oerhört vackra bilderna. De bilder som förvandlat mig från en hårdnackad bladväxttyckare till någon som uppskattar blommor i vas. Det är Susanna Blåvarg som står bakom dem och hennes förtjänst att jag numera fantiserar om kallor och skavfräken och dahlior. Det grämer mig lite att jag inte planterade dahlior i våras, på bilderna är de oerhört vackra.

Snittblomman är en bok jag varmt rekommenderar till den som trevar i utkanterna på blommornas område. Den är enkel och okomplicerad, den är ett bra stöd under de första fumliga försöken att snitta rosorna på rätt sätt och sedan få dem att överleva så länge som möjligt inomhus. För den erfarne bukettarrangören utgör självklart bilderna en källa till inspiration men Snittblomman grundläggande karaktär riktar sig nog snarast till nybörjare som jag själv.

Stina Kållberg

Publicerad: 2001-06-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-13 20:24

Kategori: Recension | Recension: #243

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?