Recension

: The Canongate Prize for New Writing: Scotland into the New Era
The Canongate Prize for New Writing: Scotland into the New Era
2000
Canongate Books
5/10

Både bu och bä

Utgiven 2000
ISBN 0862419352
Språk Engelska

Sök efter boken

The Canongate Prize for New Writing: Scotland into the New Era är en antologi innehållande de 17 vinnarna i novelltävlingen The Canongate Prize for New Writing i vilken man som tävlingsbidrag skulle skriva en novell på ämnet Scotland into the New Era. Det är alltså ingen egentlig debutantologi, flera av vinnarna är redan etablerade författare.

Precis som man skulle kunna vänta sig så är bidragen av väldigt skiftande kvalitet, från riktigt, riktigt dåligt till riktigt, riktigt bra, emedan de flesta placerar sig någonstans mittemellan. Av någon anledning höll bidragen i den första halvan överlag en högre klass, men eftersom bidragen publicerats i bokstavsordning så måste det antingen ha med slumpen att göra, eller att mina bedömningsgrunder förändrats under resans gång.

Flera av novellerna är skrivna på skotsk slang, vilket oftast gör dem mer charmiga, men i vissa fall nästintill obegripliga; "’Didnae come, Treeze,‘ I says. ‘Ken whit they’re like. Couldnae run a fag packet flat wi a steam roller’, är exempelvis kanske inte helt lätt att förstå. Men det går, om inte annat med hjälp av sammanhanget, och uttryck som "wee lass" och andra skotska slanguttryck som faktiskt har en alldeles egen inneboende charm och genom sin blotta existens förhöjer läsvärdet. Den som bäst lyckas med denna slangens charm är Anne Donovan i hennes "Millenium Babe" som också är en av de starkaste novellerna. Janet Paisleys å sin sida har väl med "Howie’s Land" lyckats skriva den novell som är svårast att dechiffrera för en som inte är bevandrad i skotsk slang.

De två starkaste novellerna är dock "The Remains" av Peter Dorward och "God’s Breath" av David Ewen, där jag håller den senare för att vara ett smärre mästerverk. Dessa två tillsammans med tidigare nämnda "Millenium Babe" och "The Last Haircut of the Twentieth Century" av James Trimble är de som sticker ut och som gör att jag anser att den här boken trots allt är värd att rekommendera.

Martin Eriksson

Publicerad: 2001-06-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-15 12:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #244

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?