Recension

: Samtal med en ängel
Samtal med en ängel Nick Hornby
2003
Månpocket
4/10

Kvantitet istället för kvalitet

Utgiven 2003
ISBN 9170010463
Sidor 273
Översättare Kerstin Gustafsson

Om författaren

Fotograf: Jessica Gow/Pressens bild

Nick Hornby, född 1957, har fått tre stora internationella försäljningssuccéer med romanerna High fidelity, Om en pojke och Fever Pitch. På senare tid har Hornby rönt stora framgångar som manusförfattare till filmerna An Education (2009), Wild (2014) och Brooklyn (2015).

Sök efter boken

Ingen kan väl ha undgått följande titlar: En god människa, Fever Pitch, Om en pojke samt High Fidelity. Den gemensamma nämnaren är Nick Hornby som figurerar som redaktör och skribent till den här recenserade novellsamlingen Samtal med en ängel. Hornby har samlat en bunt författare, både kända och mindre kända, i en och samma bok som tillsammans blir en lunta på cirka 280 sidor. Zadie Smith, Irvine Welsh, Helen Fielding och Roddy Doyle är några namn som kanske klingar bekant.

Erkänner att jag anade ugglor i mossen innan jag hade läst förordet. Varför vill Hornby samla ihop en massa skribenter i en och samma bok? Är det någon typ av ”Best of anglosaxisk populärlitteratur”? Gratis marknadsföring åt flertalet av författarna? Så är det givetvis inte. Idéen till boken fick Hornby från sångaren i U2, Bono, som ville hjälpa till att minska tredje världens skuld till väst. Hornby, som har en autistisk son, vill istället hjälpa andra autistiska barn att få möjlighet att gå i en för dem anpassad skola i Storbritannien. Syftet är vettigt!

Det här kunde ha varit riktigt spännande och roligt att läsa. Noveller kan man ju beta av i ganska rask takt. Enkla historier som förhoppningsvis har en och annan knorr på slutet. Men av någon underlig anledning upplevs berättelserna vara stöpta i en och samma from. Karaktärerna består i mer än hälften av novellerna av en medelålders man eller kvinna som drabbats av en övergångskris. Vuxna som förlorat sina ungdoms dagar och engagemang och känner sig allmänt nedstämda. Sen finns det de författare som har vänt på steken. De fokuserar på ungdomen som en tid av upptäckarlusta, en minnesvärd tid utan begränsningar och tvång.

De flesta av novellerna kunde nog ha varit minnesvärda om författarna tagit ut svängarna istället för att användas till att låta författaren lätta något på sin egen ångestventil. Och om de inte har tagit tillfället i akt att skriva av sig sin ångest har de planlöst hafsat ihop en berättelse utan struktur och mening. Kanske det hela beror på att utrymmet för varje författare är något snävt vad gäller antal sidor.

Prosan påminner mer än ofta om att den gemensamma förkärleken för snabb och lättläst text med inslag av talspråk, vilket inte är fy skam, men när novell efter novell rättar in sig i samma led flyter de lätt ihop. Synd!

Irvine Welsh med sin sköna novell ”Katolsk skuld (Erkänn att du njuter av det)” bidrar med en historia om en ung kille som hatar bögar. Och en natt när han raggar upp sin polares flickvän stannar hjärtat plötsligt. Som vandrande död tvingas han sedan ha sex med män ur sitt förflutna tills det han erkänner att han njuter av det. Robert Harris och Giles Smith bidrar med var sina något mer samhällskritiska noveller. ”Sista beställningen”, av den senare, förtäljer en tragikomisk berättelse om en fängelsekokerskas tankar om mat och måltider. Hela hennes tankevärld utgörs av funderingar kring varför de dödsdömda väljer undermålig kost eller extravaganta delikatesser som sista måltid innan avrättningen. Hur kan någon vilja äta smörgåsar eller en McDonald’s-meny? Den förre, Robert Harris, har skrivit ”Premiärministerns frågestund”. En komisk novell om hur Storbritanniens premiärminister får ett akut toalettbehov på väg till sitt lantställe. Kortegen av livvakter och assistenter tvingas svänga in på en bensinmack. Plötsligt känner premiärministern att han vill ut i det fria och flyr sitt sällskap genom toalettfönstret. Hans handlingar får oanade konsekvenser som för tankarna till ett tokroligt avsnitt med Mr Bean.

Slutligen uppmanar jag en eventuellt lässugen person att köpa Samtal med en ängel om han eller hon avgudar författarna. Vill man hjälpa Hornby med skolan kan man köpa boken med gott samvete. Själv tycker jag att den duger som present till någon bekant eller som läsning bredvid toalettstolen.

Textutdrag (Visa/göm)

Ranald MacDonald

Publicerad: 2003-07-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-10 22:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #810

2 kommentarer

bästa novellen Irvine Welshs! men i övrigt lämnar boken mer att önska. jag gillade förresten Tuttjesus också.

gunnur Oregistrerad 2005-02-22 00:19
 

Jag tycker att boken är läsvärd. Du har inte blivit fattigare eller dummare efter att ha läst boken.

Alexander Oregistrerad 2006-08-11 23:16
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?