Recension

: Ellens blombok
Ellens blombok Catarina Kruusval
2003
Rabén & Sjögren
4/10

Gullig, på gränsen till mesig

Utgiven 2003
ISBN 9129657253
Illustratör Catarina Kruusval

Om författaren

Catarina Kruusval, född 1951, bor i Göteborg. Hon har illustrerat och/eller skrivit ett fyrtiotal böcker t.ex. bilderböckerna om Ellen och pekböckerna om Lilla Tulla.

Sök efter boken

Ellens blombok är en sockersöt liten karamell, fylld med gulliga blommor och ulliga videkissar. Barn med blåbärsmössor och blomblad i håret, smultron på trådar och valparna matas med hallon. Det är så underbart mysigt att titta på bilderna, de är som vykort, från Elsa Beskows skola. Man hamnar i en annan värld och det är i drömmen som blommorna omfamnar mig och jag är ett av barnen på bilderna. Varje bild ser ut att vara en del av en längre saga, jag vill läsa sagan, men den fortsätter inte. Jag får titta på nästa blomma istället. Jag skulle nog älskat boken om det var en bilderbok, en bok helt utan text.

Men …

Varje blomma har en egen sida. På sidan presenteras växtens namn tillsammans med en liten enkel bild. Ovan texten med namnet, finns de sockersöta bilderna med blomsterbarnen. Gulligt. Men under texten finns ett litet rim. Jag förstår inte varför.

Jag ska försöka förklara. Bokens titel är Ellens blombok. Som jag förstår det är det en bok om Ellen och om blommor. Ellen träffar jag ibland, även om det är svårt att se vem som är Ellen, illustrationerna gör att barnen ser väldigt lika ut. Det finns andra barn också, Olle, Kajsa, Linnea och Kristina, vilka är de? Jag vet inte. Förmodligen Ellens kompisar, söta är de i alla fall, även de.

Man kan ju tycka att texten som finns på varje sida borde höra ihop med blomman eller med Ellen. Det kan också tyckas att texterna skulle vara små texter som tillsammans bildar en helhet. Fast så är det inte. Istället känns texterna lösryckta och tagna ur något annat sammanhang. Ta till exempel sidan med den vackert rosa nyponrosen. På bilden ses en nyponbuske och ovanför busken flyger en flicka på en fågels rygg. Texten, "Om man är liten och mycket lätt kan man få flyga på detta sätt". Jag förstår inte vad det har med nyponbuskar eller med Ellen att göra. Visst relaterar det till bilden, men det är lite för lösryckt för min smak.

Det är svårt att bestämma något om boken. Vad ska jag säga, jag förstår ju inte tanken. Men jag kan gissa. Om jag tänker att tanken är att introducera barn i blommornas värld så är det möjligt att man lyckas, för visst hade det varit kul att se hur blommorna ser ut på riktigt, men jag förstår fortfarande inte varför man missar chansen att göra en saga om blommor, eller rim som relaterar till den enskilda blomman. Synd att man missar chansen till att göra det som jag tycker skulle vara en toppenbok, men kanske förstår någon annan det bättre och gillar boken. Jag gillar teckningarna och tanken, men inte slutresultatet.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2003-07-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-20 23:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #811

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?