Recension

: Kökets trädgård
Kökets trädgård Richard Bird
2001
Forum
6/10

Nu ska jag kultivera min trädgård

Utgiven 2001
ISBN 9137117025
Sidor 112
Orginaltitel The kitchen garden
Översättare Inger Palmstierna

Om författaren

Richard Bird är född 1942 och har skrivit en rad böcker om trädgårdar och allt som hör dem till, däribland ”Beskärning”, ”Dammar”, ”Häckar och staket”, ”Prydnadsbarrväxter” och ”Dofternas trädgård”.

Sök efter boken

Få böcker gör mig egentligen lyckligare än trädgårdsböcker, lite underligt kanske med tanke på att de är försvinnande få i min bokhylla. Jag är världens sämsta på växters namn och känner oftast inte skillnad på grönsakerna i trädgårdslandet om det inte finns prydliga markeringar för vad som är mangold och spenat. Men känslan av kraft, frid och harmoni som infinner sig när jag förstulet bläddrar i trädgårdsböckerna i bokhandeln för att strax ställa tillbaka dem är stor. Jag läser alla odlingstips som finns i diverse tidningar och ser gärna på trädgårdsprogram på TV.

Allt sker lite i smyg, inte för omgivningens skull men för att mina egna tillkortakommanden inom odlingens konst alltid infinner sig när jag själv står med jord under naglarna och fuktfläckar på arbetsbyxornas knän. Mina tomater som jag med kärlek odlade i fjol tog sig inte, mina små trädgårdsland jag grävde i brevid mammas när jag var liten var en sorglig syn. Just nu ser mitt utgångsläge lite annorlunda ut, jag har egen trädgård med god planteringsjord. I år ska jag plantera på riktigt, inte i futtiga krukor som torkar ut på balkongen.

Richard Bird ger i Kökets trädgård en saklig, enkel och förnuftig syn på odling. Inga griller sätts in mitt huvud, inga fantastiska prunkande oaser av växter. Det här är en handbok enligt formel 1A. Det är en riktigt praktisk bok, den ger mig det självförtroende jag behöver, den talar om för mig hur jag ska göra med mina sköra älsklingar.

De praktiska utviksbladen jag var skeptisk till i början är faktiskt just praktiska. De innehåller skisser på hur en potager kan byggas, hur man murar ett drivhus för orientaliska kryddor, hur man sätter ihop en tomatampel. Med Richard Bird som min mentor kan jag anlägga ett förtjusande jordgubbsland omgärdat av en buxbomshäck. Jag kan göra en pärontunnel och en bönpergola. Det står listat vad som går åt i material (ungefärligen), vad man behöver för verktyg, sedan följer en steg för steg-genomgång av hur man gör. Fantastiskt!

Det som gör att jag inte genast vill rusa ut i trädgården och börja gräva trots att snön och isen inte gett vika än är att Kökets trädgård i sin saklighet och enkelhet blir tråkig. Någonstans i mitt inre vill jag hänföras av bilder på trädgårdar jag förmodligen aldrig kommer att kunna anlägga själv. Jag vill ha de fantastiska bilderna och de latinska namnen. Tyvärr är istället Kökets trädgård inbunden med ringpärm, den är litet för smal i sitt format för att göra fotografierna rättvisa. Men oavsett kommer den följa med mig ut i myllan så snart snön smälter och jag kommer göra mig en tomatampel.

Stina Kållberg

Publicerad: 2001-03-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-13 20:34

Kategori: Recension | Recension: #135

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?