Recension

: Rida islandshäst - Reynirs ridskola
Rida islandshäst - Reynirs ridskola Reynir Adhalsteinsson
2000
Natur och Kultur
8/10

Livet är en fest – rid Islandshäst!

Utgiven 2000
ISBN 9127352471
Sidor 239
Orginaltitel Reynirs Islandspferde-Reitschule
Översättare Wiveka Derans
Medförfattare Gabriele Hampel

Om författaren

Reynir Adhalsteinsson är flerfaldig världs- och europamästare och hästuppfödare. Han har varit med och grundat såväl en institution för utbildning och träning av hästar som ”Félag tamningamanna – FT”, den isländska ryttarföreningen.

Sök efter boken

Det här är en bok som jag med förtjusning skulle vilja ge bort till alla mina hästägande vänner, oavsett vilken ras det rör sig om egentligen. Reynirs sätt att se på hästhantering är i stort precis min egen och väldigt universell. Det handlar om hur hästar fungerar oavsett ras, varför de reagerar på vissa sätt och hela tiden poängteras att harmonin och balansen är nyckel till framgång. Återigen finner jag belägg för att all sorts ridning i grunden är likadan. Alla vill väl ha en lydig och följsam häst?

Emellertid är det en bok inriktad på islandshästar och som sådan är den riktigt bra. Delarna med exempel på saker som kan gå fel är lysande. Fingret sätts exakt på sånt man själv upplevt men inte riktigt lyckas lösa, genast vill man gå ut och testa. Känslan av att kunna reda ut alla problem i sin häst infinner sig direkt och lusten till att rida och träna blir vansinnigt stor. Bilderna och skisserna är också välgjorda, överskådliga och pedagogiska. Parallellerna som dras till andra sätt att rida är även de upplyftande eftersom de påvisar det universella i hästhantering.

Boken har en uppslagsverksliknande strukturering, det är lätt att plocka ut de delar man är mest intresserad av först och läsa resten sedan utan att få besvärande avbrott i helheten.

Rida Islandshäst är till för hästar som redan är inridna men behöver en puff för att komma till nästa nivå, för ryttare som har tidigare erfarenhet men behöver påminnas om en del grundläggande saker som ibland försvinner ur minnet. Den känns inte riktad till elitryttare, tränare och heller inte till helt gröna nybörjare. Men oss i det där vida spektrat emellan, vi som egentligen kan det som står men gärna glömmer ibland. Efter den här boken har min häst tagit ett gigantiskt kliv framåt, och jag med, bara för att Reynir fick oss att gå tillbaka tre steg och lösa en del luckor i grunderna. Vi samarbetar igen. Det är fantastiskt.

Stina Kållberg

Publicerad: 2000-12-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-16 12:34

Kategori: Recension | Recension: #65

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?