Recension

: Hästarnas budskap
Hästarnas budskap Klaus Ferdinand Hempfling
2001
Natur och Kultur
1/10

Budskapet som villas bort

Utgiven 2001
ISBN 9127353214
Sidor 211
Orginaltitel Die Botschaft der Pferde
Översättare Wiveka Derans

Om författaren

Klaus Ferdinand Hempfling är filosof med hästar som tema. Tusentals elever och åskådare har lockats till hans demonstrationer, kurser och seminarier om hans undervisnings- och utbildningsmetoder. Hempfling har bl.a. skrivit den högt skattade ”Dansa med hästar”.

Sök efter boken

Jag älskar hästar, jag har haft häst sedan jag var fyra år. Men efter att ha läst Hästarnas budskap är jag mest förbannad. Min hästpassion känns smolkad.

Tyvärr, måste jag nog säga, har jag inte mer än hört andra prata om Hempflings tidigare succé Dansa med hästar. Det sägs att det är en smått fantastisk bok. Som landet ligger efter Hästarnas budskap verkar det inte särskilt troligt att jag någonsin av fri vilja skulle öppna dess pärmar.

Jag förstår att Hempfling måste haft otroliga naturupplevelser, att han känner ett så starkt band till sina hästar att det hotar att sudda ut allt annat. Jag skulle gärna vilja ta del av det men inte på det här sättet. Boken som skulle kunna vara ett slags ledstjärna är istället bland det sämsta jag läst. Det är högtravande, fyllt av klicheér, omständigt och pretentiöst. Saker som skulle kunna beskrivas kärnfullt målas ut i oändliga haranger. Jag förmodar att språket är tänkt att ge en poetisk och målande bild. Istället blir det krystat och påklistrat.

Men slutligen, den utsmetade kärnan i boken. Vad är hästarnas budskap? Ja, att lyssna helt enkelt. Att känna, att förstå. Det är det hästarna ska lära oss. Nu finns det ingen anledning till att läsa Hästarnas budskap. Så kort kan det sägas.

Stina Kållberg

Publicerad: 2001-07-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-13 20:20

Kategori: Recension | Recension: #256

7 kommentarer

Ett av de viktigaste budskapen i boken – är att få de tvåbenta att förstå hästens behov.
Det har Hempfling lyckats med (på många sätt.) Däremot – kan man inte tvinga någon att förstå, varken människa eller häst…Mitt möte med Hempfling finns under reportage/ http://www.hovtramp.se
…och det berättar om något helt annat, ungefär som skilda världar! Hästliga Hälsningar IlseÖ/Hovtramp
förffatre/hästsportjournalist/bildarkiv

hovtrampab@hotmail.com Oregistrerad 2007-01-05 14:52
 

Boken Hästarnas budskap hjälpte mig att hitta en sinnesstämning där det är lättare att vara med hästarna, inte bara bruka dem. För att kunna tillgodogöra sig texten bör man redan ha viljan att lyssna bättre och vara beredd att förändra sig samt inte förvänta sig en praktisk handbok.

Mathias Oregistrerad 2008-12-15 12:14
 

Hästarnas budskap är en av de bästa böcker jag läst, jag har slutat att förvånas över rädda människor, Klaus budskap handlar uteslutande om att förändra sig sig själv, vad han gör är att använda hästarna till sin spegel,när han ser en negativ reaktion hos hästen, vet han att felet ligger hos honom,mycket enkelt. Han är beundransvärd som orkar arbeta med människor som inte vill förstå.

Maria Oregistrerad 2009-09-09 20:19
 

Hästarnas budskap är inte en bok eller handbok gentemot hästarna för mig, utan istället ett sätt att möta sig själv, se sig själv och värdera det man själv står för. Denna bok har kommit att bli min bibel i stort och smått i livet, värderingar, krav och sättet att se på sig själv och andra. Kan starkt rekommenderas i syfte att vidga sin syn på omvärlden och sättet hur man agerar och tänker.

Lotta Oregistrerad 2012-07-29 10:03
 

Som hästälskare och läsande är det förvånande att jag aldrig har hört talas om den här boken tidigare. Låter ju onekligen som något att kolla upp, och ja, hästar har lärt mig det mesta som jag vet om mig själv och andra!

Emelie Novotny Redaktionen 2012-07-29 13:11
 

”Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall”

Detta är vad Hästarnas budskap handlar om. Stort tack Klaus F. Hempfling.

Jan M. Hermfelt
Skådespelare

Jan M. Hermfelt Oregistrerad 2015-03-11 21:54
 

[…] ”Jag älskar hästar, jag har haft häst sedan jag var fyra år. Men efter att ha läst Hästarnas budskap är jag mest förbannad. Min hästpassion känns smolkad. Tyvärr, måste jag nog säga, har jag inte mer än hört andra prata om Hempflings tidigare succé Dansa med hästar. Det sägs att det är en smått fantastisk…” Läs mer […]

Tema: djur | dagensbok.com Oregistrerad 2015-07-04 00:02
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?