Recension

: Ett trögare slags bläck
Ett trögare slags bläck Petter Lindgren
2000
Albert Bonniers förlag
6/10

Händelsernas kedja

Utgiven 2000
ISBN 9100573388

Om författaren

Fotograf: Ulla Montan

Petter Lindgren är född 1965 och har sina rötter i Örebro. Sedan 1988 bor han i Stockholm. 1994 debuterade han med den prisbelönta diktsamlingen Långtbortistan. Därefter utkom diktsamlingarna Porträtt av en död småbåtsägare (1997), Ett trögare slags bläck (2000) och Landskapet (2005). Han har även medverkat i fotoboken Slussen (1998), där han skrev poetiska texter till Lena Granefelts bilder. Mellan 1998 och 2001 var han redaktör för Lyrikvännen. Nu är han vid sidan av sitt författarskap frilansande kulturjournalist på Aftonbladet och kritiker med inriktning på barnkultur.

Sök efter boken

Petter Lindgrens poesi manifesterar associationens makt: detaljen ger tanken liv och flyger iväg. Ofta är det fråga om faktiska bilder, exempelvis en detalj i ett fotografi som får utgöra startpunkt åt kedjan. Förkärleken till fotografiet har en framträdande plats i Lindgrens två tidigare samlingar, och återkommer även här i både motiv och form.

Den underhållande dikten "Klondike" fantiserar över hur världen ser ut genom linsen till ett rektoskop, (instrument för undersökning av tjocktarm), men åt fel håll så att säga; allt som över huvud taget uppfunnits och alla människor som bidragit till att undersökningen kommit till stånd, funnits till för just detta ögonblick och ändamål!

Annars utmärker sig här den något längre dikten "Allt som är för tungt för att flyga", inte bara genom sin längd, utan även att det rör sig om en riktigt bra och stor. Den börjar med den återkommande raden: "På myrorna m myrorna m myrorna hornsgatan stockholm" och skildrar ett besök i denna andrahandsbutik. Ett slags nedstigande i dödsriket där ingen går säker.

Helt plötsligt kan det visa sig att man ser sitt eget namn i Vem är vem från 1956, eller att man möter sig själv som anställd i affären. Det är inte bara idén som är lysande, utan även den musikaliska dräkt som dikten bär, vilket i Lindgrens poesi känns nytt, fräscht och, får man hoppas, leder till fler höjdpunkter.

Ty även om Ett trögare slags bläck bjuder på några lysande små dikter och en stor, så finns här mycket av det man kunnat läsa tidigare, men som här upprepas. Den omedelbara associationen, som framförallt "Porträtt av en död småbåtsägare" bjuder, är här något mekanisk. Men efter denna mellanbok, är jag benägen att tro Lindgren om en nästa diktsamling bra och stor rakt igenom.

Textutdrag (Visa/göm)

Anders Edwartz

Publicerad: 2000-12-25 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 17:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #64

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?