Recension

: Dörren
Dörren JiHyeon Lee
2020
Mirando bok
9/10

Möjligheternas dörr

Utgiven 2020
ISBN 978-91-985470-1-6
Sidor 56
Orginaltitel
Först utgiven 2017

Om författaren

JiHyeon Lee (f 1981) är författare och illustratör från Seoul i Sydkorea. Hon hyllades internationellt för sin debutbok Simbassängen (som kom på svenska 2016).

Sök efter boken

Omvärlden börjar få upp ögonen för vad som kommer från Sydkorea. I år fick filmen Parasit av den sydkoreanske regissören Bong Joon-ho inte mindre än tre Oscarstatyetter, bland annat var det den första icke-engelskspråkiga film någonsin som fått det för ”Bästa film”.

Inte undra på då att man blir nyfiken på barnboksförfattarinnan JiHyeon Lee från samma land. Det är en ordlös bok som vänder sig till alla från tre år och uppåt, och får mig att i förstone att tänka på den svenska barnboksklassikern Knacka på av Anna-Clara Tidholm. Lees bok heter nämligen Dörren och redan på första uppslaget lämnar en röd en fågel en nyckel som en ivrig svartvit tecknad barnarm försöker få tag på.

Det är vacker bok, mer finstämt tecknad än de böcker Tidholm illustrerat, och jag gillar tilltaget att Lee skapat en textlös bok. Det nästan viskar fram att ”här har du en bok som du kan skapa ett samtal om, tillsammans med ditt barn”. Det går liksom att hitta på nya handlingar och nya ingångar varje gång för den barnvakt eller vårdnadshavare som är lite fantasibegåvad, och grabbar tag i denna bok, när det är dags för den lille att sova.

Även om Jockum Nordströms tecknarstil också är helt olik stilen i denna, får Dörren också mig att associera till den samling fabler av Lev Tolstoj han skapade en illustrerad värld till i en bok, häromåret.
Vackert, poetiskt och eftertänksamt.

Den lilla röda fågeln (eller om det är en mygga) visar hur som helst vägen till en mystisk dörr till den svartvitt ritade pojken (eller är det är en mörkhårigt kortklippt flicka). Passar den nyss upphittade nyckeln till hänglåset där tro?

Ja och när pojken (eller vilket oväsentligt kön än hen har) väl kommit in bakom dörren växer illustrationerna och blir till färg. Det är också en helt annorlunda värld han möter därinne, som är befolkad av röda figurer som liknar en blandning av kräftor och fåglar. Av en finklädd flicka i den värld blir han inbjuden till en picknickfilt framför ett träd.

Det sällskapet ger sig upp på trädets grenar och hittar sen ännu fler dörrar att hitta möjligheter bakom.
En livgivande liten bok, som måhända talar om för dig att ta dig förbi nästa hörn fast du egentligen inte vill – för du har ingen aning vad som faktiskt döljer sig där.

En ny insikt kanske, som kan sträcka sig hur långt som helst.

Erik Stenkula

Publicerad: 2020-06-07 00:00 / Uppdaterad: 2020-06-06 22:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8125

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?