Utgiven | 2002 |
---|---|
ISBN | 911300994X |
Orginaltitel | Geschichte eines Deutschen |
Översättare | Karin Mossdal |
Först utgiven | 2000 |
Ondska, vad kan ordet tänkas betyda? En snabb koll i uppslagsverket och ett flertal alternativ serveras prydligt: fientlig, elak, illvillig… Egentligen ganska lama förklaringar om man med ett ord försöker beskriva nazitysklands obegripliga ideologi. Kanske är det därför som det finns film och litteratur om kriget och nazisterna i överflöd. Orden räcker inte till för att övergripligt en enda gång förklara död, mord, tortyr, avrättningar, våld…
Vilken åsikt hade det tyska folket om det nationalsocialistiska partiet? Under vilka omständigheter kom Adolf Hitler till makten i Tyskland? Vilka var anhängarna till partiet?
Sebastian Haffner bestämmde sig för att skriva En tysk mans historia kort innan andra världskrigets utbrott. Meningen var väl att biografin skulle sträcka sig till slutet av kriget. Men boken når sitt slut vid årtalet 1933. Det fanns säkerligen ett flertal orsaker till detta.
En tysk mans historia kan enligt Heaffners egna ord sägas vara en ”duell mellan två sinsemellan mycket olika motparter”. En duell mellan en människas frihet och personliga integritet och en stat som har en helt annan åsikt vad denna frihet har för betydelse. Haffner är denna timida nästintill alldagliga tysk som levde sitt eget liv. Familj, vännerna och åsikterna utgjorde hans vardag. Och det var dem den egna staten var i krig i med.
Genom ett språk som skjuter mitt i prick i varje beskrivning av det klimat som rådde under första världskriget och under mellankrigsåren i Tyskland gör Haffner läsaren något mer ödmjuk inför landets politiska utveckling. Orden är avvägda på guldvåg utan riktad illvilja mot de värderingar som nazisterna stod för. Det sociokulturella tillståndet i Tyskland ställs i relation till Haffners eget liv i skolan som barn och vidare till universitetslivet som ung man. Och det är just relationen och iaktagelseförmågan mellan hans eget liv, familj och vänner och den politiska utvecklingen som gör boken intressant och läsvärd.
Varför Haffner inte fortsatte att skriva på sin bok kanske beror på att han liksom många andra trodde att nazisterna skulle bli genomskådade, att deras auktoritära politik aldrig skulle leda till en diktaturstat. 1933 kan en gränsdragning förnimmas i umgängeskretsen: de som planerar emigration från Tyskland och de som politiskt närmar sig nazisterna. Kanske är det insikten om att nazisterna definitivt tagit makten och att Hitler aldrig skulle lämna tillbaks den som avgjorde bokens abrupta slut, resten är så att säga historia.
Haffner stred inte mot nazisterna öppet i Tyskland. Han var den lille mannen som stod vid sidan av landets samhälleliga utveckling. Liksom mängder av tyskar. Men i det ligger bokens styrka. Den ger kanske inte någon orsaksförklaring till nazisternas maktövertag men den skildrar den lilla mannen som inte sällan står utanför historieskrivingen.
Publicerad: 2002-06-12 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-24 21:23
En kommentar
[…] brytt sig om judar och krig, hade han säkert blivit en av Historiens mest ansedda statsmän. I en tysk mans historia: berättar Haffner vidare om den enkle, ärlige Tysken på randen till Nazisternas […]
#
Kommentera eller pinga (trackback).