Recension

: The testament of Yves Gundron
The testament of Yves Gundron Emily Barton
2001
Canongate Books
8/10

Nutid möter medeltid

Utgiven 2001
ISBN 1841950939
Språk Engelska

Om författaren

Emily Barton är bosatt i Brooklyn, och har tidigare genomgått Iowa Writers’ Workshop. Detta är hennes debutroman.

Sök efter boken

Nu är aldrig som då. Och ju längre bort vi avlägsnar oss från dået, desto mer främmande blir det för oss – och desto mer exotiskt. Så när medeltiden helt plötsligt möter nutiden uppstår det – föga överraskande – en rejäl kulturkrock. Och det är fokus på historien i Emily Bartons debutroman "The testament of Yves Gundron".

Huvudpersonen Yves är en jordbrukare i det ganska primitiva samhället Mandragora. Det är ett samhälle vars invånare utvandrade från Skottland någon gång på medeltiden, kom till Amerika, och där förblev isolerade. I princip ända fram till idag.

För det som händer är att en främling, vid namn Ruth Blum, kommer till byn. Hon har hört talas om samhället som en skröna, en saga, och har bestämt sig för att se om det fanns någon sanning i det. Och hon är helt bestämd på att studera byborna.

Yves, som själv är byns uppfinnare (han har nyligen uppfunnit revolutionerande seldon till hästar, så att de kan dra tunga lass utan att kvävas), blir snabbt vän med främlingen och låter henne bo hos sig.

Men en olycka kommer sällan ensam. Inte nog med att byn får en antropolog på halsen. Strax störtar också ett stridsflygplan strax utanför byn. Vilket är sambandet? Är Blum en häxa, en inkarnation av djävulen, som lockar till sig stora metalliska jättefåglar? Bör hon bannlysas? Och hur ska man göra med piloterna, när den amerikanska regeringen tränger sig på och kräver ut dem?

Det här är bara början. För med den nya tiden kommer stora förändringar. Och nuet blir aldrig mer som dået, inte heller i Mandragora.

Boken är skriven i "testamentesform", där Yves talar – och Ruth Blum är den som skriver ned det hela. Det här återspeglas inte minst i att Blum ibland kommer med kommentarer i fotnoter, på det som Yves säger. Det är en intressant vinkling, som ger en legitim förklaring till varför historien börjar just där den börjar – Yves vill ju försöka förklara för eftervärlden varför samhället har förändrats.

Emily Bartons debut är en strålande och varm saga om kulturkrockar, från ett lite ovanligt perspektiv. Det ger många intressanta tankar om "utveckling" och "framsteg", både inifrån, och utifrån, en och samma kultur.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2002-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2002-06-11 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #584

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?