Gästrecension

: The Enchantresses
The Enchantresses Vera Chapman
1999
Vista
8/10

En förtrollande saga om kung Arthurs systrar

Utgiven 1999
ISBN 0575603259
Sidor 223
Språk Engelska

Om författaren

Vera Chapman föddes 1898 i Bornemouthe, England, och var en av de första kvinnorna som tilläts läsa på Oxford University när hon började där 1920. Hon var med och startade Tolkien sällskapet i England 1969. Förutom ”Enchantresses” har hon bland annat skrivit en trilogi som heter ”The Three Damosels” som består av böckerna ”The Green Knight”, ”The King’s Damosel” och ”King Arthur’s Daughter”. Vera Chapman dog 1996.

Gästinformation

Till vardag återfinns jag på Yrkes- och miljömedicinska kliniken på Örebro Universitetssjukhus där jag forskar om exponeringar i arbetsmiljöer. På fritiden läser och köper jag böcker. Mitt mål är att slå min styvfar som har över 6000 böcker.

Sök efter boken

Sagan om kung Arthur har man ju sett och hört i flera versioner tidigare och här är ännu en. Boken handlar om Arthurs tre halvsystrar; den blonda Morgause, den mörka Morgan men till den största delen om den rödhåriga Vivian. De tre systrarna är häxor och är lika olika till sättet som de är till utseendet. Som barn undervisas av trollkaren Merlin, men inte ens han kan tygla dem. Boken handlar om deras liv och hur det kretsar runt Arthur och hur de på olika sätt påverkar hans liv.

Boken är mycket välskriven och lätt läst. För den som inte här läst på engelska förut kan detta vara en bok att börja med eftersom det är en ganska enkel engelska. Jag gillade hennes berättarsätt som är mycket kortfattat och det är inte mycket dötid i handlingen. Det känns som om de berättade händelserna verkligen är en viktig del av historien och inte bara en transport sträcka vilket kan vara fallet i fantasy böcker.

Boken är också relativt kort för att vara en fantasy bok. Jag vet inte när den skrevs eftersom den är utgiven efter författarens död men det känns som om den skulle ha varit minst dubbel så lång om den vore skriven idag. Det smidiga formatet gör att det enkelt går att ligga och läsa vilket jag tycker är en fördel. En nackdel med boken är att jag inte vet om den går att köpa i Sverige. Min kopia är köpt i England så det är nog beställning som gäller. Se länken till vänster.

Sammanfattningsvis vill jag säga att den var mycket bra bok och jag rekommenderar den verkligen. Det passar perfekt nu så här på sommaren och om man är en snabb läsare så tror jag den går att klämma på en dag.

Textutdrag (Visa/göm)

Katja Edman

Publicerad: 2003-07-19 00:00 / Uppdaterad: 2003-07-19 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #805

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?