Recension

: Belägringen
Belägringen David Gemmell
2001
B. Wahlströms
7/10

Engagerande fantasy

Utgiven 2001
ISBN 9132324642
Orginaltitel Legends
Först utgiven 1984

Om författaren

David Gemmell föddes i London 1948 och blev utsparkad från skolan för att ha satt samman ett spelsyndikat när han var 16 år. Han har frilansat som journalist och debuterade som författare 1984. 1986 blev han författare på heltid.

Sök efter boken

Två riken. Ett på väg mot nederlag och glömska. Ett på väg mot seger och framtiden. Det avgörande slaget utspelas vid fästet Dros Delnoch och rikets alla förkämpar kallas in till försvaret. Fienden de möter är enormt överlägsen i antal och ingen förstärkning är att vänta. Ordern är att hålla fästet till siste man. Försvaret är något av en symbolhandling men det är allt man har.

Visst, det låter som Fantasy 1a och jag måste erkänna att jag var tveksam till en början. I bästa fall räknade jag med lite tidsfördriv. Lite terapi för att glömma bort den hemska Colin Forbes-bok jag läste nyligen …

Bakom den klichéartade ytan döljer sig dock något mer och ganska snart förbyttes mitt relativa ointresse i den milda besatthet som kommer över en när man hittar något som rejält överträffar ens förväntningar.

Världen Gemmell skapar är inte speciell eller ens särskilt intressant. Det är människorna som trots motgångar och nederlag fortsätter slåss och kämpa vidare som gör detta till en trevlig bekantskap. Att han inte har några tabun kring sina karaktärer utan låter dom dö när det är dags, gör bara att historien berör ännu mer.

Detta är min första bekantskap med David Gemmell men jag hoppas att det inte blir den sista. Wahlströms visste vad de gjorde när de bestämde sig för att ge ut den på svenska och jag hoppas att det går bra för dem. Nu när man börjat läsa dem på svenska vill man ju gärna fortsätta göra det. Det finns nio böcker utgivna på engelska i Drenai-serien så med lite tur kommer de komma ut med jämna mellanrum framöver.

Belägringen kommer inte förändra din värld men den kommer helt klart göra ett rejält intryck. Jag kan verkligen rekommendera den till såväl nya som gamla fantasyälskare.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2001-11-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 20:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #397

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?