Recension

: Konsten att berätta en historia
Konsten att berätta en historia Anders Sundelin
2001
Ordfront
8/10

Hur gör dom?

Utgiven 2001
ISBN 9173248150

Om författaren

Anders Sundelin är författare och frilansreporter. Han har skrivit flera böcker om Afghanistan och kriget där. Senaste boken kom ut 1999 och hette ”Fallet Wennerström”.

Sök efter boken

I Ordfronts ambitiösa serie "Skrivandets hantverk" ingår nu nitton(!) titlar. Konsten att berätta en historia kom redan 1992, men har nu återutgivits i reviderad form. Boken innehåller intervjuer med inledningar av Anders Sundelin. Varje del avslutas med en kort biografi och förteckning över verk.

Det är yrkesmän ur skilda skrån som möter oss, alla med det gemensamt att de förmedlar en historia av något slag. Majgull Axelsson, Ronny Eriksson, Ewa Fröling, Lars Molin och Peter Englund för att nämna några. Det känns rätt chosefritt att Sundelin spridit sina offer så. Eller vad sägs om att bekanta sig med radiosportarna Lasse Granqvist och Ralf Edström, ni vet dom som gjort att man skruvar av tevens volym och sätter på P4 när det drar ihop sig till ödesmatch.

Intervjuerna är utbytande av meningar. Det blir småprat om författandet, förebilder, stilar osv. Vart kommer allt ifrån? Hur löser de sin skrivarsituation? Disciplinen, knepen, arbetsordningen, inspirationen. Skriver Kjell Höglund texten eller musiken först? Vad var det i Lars Molins Tre Kärlekar som trollband tevepubliken. Kort sagt: hur gör dom?

Som hantverksbeskrivning ger boken inga färdiga svar. Se den mer som en dörr på glänt till skrivandets hemlighet. Resten överlämnat åt den hugade.

Sundelin har även sprängt in två egna kortessäer, hur man börjar och avslutar en historia. Fler exempel ges. "Det var en afton i början av maj" skriver Strindberg, vilket kan tyckas vara en enkel mening som vem som helst kan skriva ned. Ändå har just den inledningsmeningen blivit ett av svensk litteraturhistorias mest permanenta uppvisningsföremål.

Svårare än så är det tydligen inte!

Textutdrag (Visa/göm)

Anders Edwartz

Publicerad: 2001-06-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 17:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #235

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?