Recension

: Detaljerna
Detaljerna Ia Genberg
2022
Weyler Förlag
8/10

Balansgång mellan noveller och roman

Utgiven 2022
ISBN 9789127175549
Sidor 151

Om författaren

Ia Genberg är journalist och författare. Hennes första roman, Söta fredag, publicerades 2012. Hon tilldelades Aftonbladets litteraturpris och Augustpriset 2022 för Detaljerna.

Sök efter boken

Ia Genbergs korta roman Detaljerna består av fyra avsnitt, som vart och ett fokuserar på en person som har stått huvudpersonen nära. Först möter vi vännen Johanna och därefter en annan vän, Niki. Båda försvinner så småningom, på helt olika sätt, ur berättarens liv. Det tredje avsnittet fokuserar på Alejandro, och slutligen är vi hos Birgitta, som jag väl borde listat ut snabbare vem hon är i förhållande till berättaren, och inte för att det är avgörande för berättelsen, men jag ska väl inte spoila det här ändå.

Ramen för berättelsen, och ingången, är en febersjukdom, med det är snarare hur de fyra avsnitten läggs lager på lager på varandra, som skapar en helhet. Dramaturgin i respektive avsnitt gör att de fungerar mer som noveller än delar av en roman, men mot slutet känns det ändå att de fyra delarna hör ihop.

Hur snyggt och fintrådigt både berättelsen (helheten) och berättelserna (de fyra avsnitten) vävs fram, är det ändå nere på den språkliga nivån som Detaljernas största styrka ligger. Ia Genbergs meningar och stycken flyter helt sömlöst, och det är ren njutning att som läsare vistas där.

För mig som är bara några år yngre än huvudpersonen är det också roligt att följa med tillbaka till tiden strax före millennieskiftet och uppleva nittiotalet ur hennes perspektiv. Den där tiden när det fortfarande var möjligt (till och med ganska lätt) att faktiskt tappa bort en person, utan möjligheten att leta upp varandra senare via något som heter internet. Och allt ståhej inför millennieskiftet, kommer ni ihåg?

Detaljerna är Ia Genbergs fjärde bok och 2022 fick hon både Aftonbladets litteraturpris och Augustpriset i skönlitteratur för den, det senare med motiveringen:

Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande.

Nu är den engelska översättningen av boken, The Details, i översättning av Kira Josefsson, långlistad till International Booker Prize.

Eva Wissting

Publicerad: 2024-03-31 00:00 / Uppdaterad: 2024-03-30 05:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9128

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?