Recension

: Elizabeth Finch
Elizabeth Finch Julian Barnes
2022
Bakhåll
7/10

Den gåtfulla Elizabeth Finch

Utgiven 2022
ISBN 9789177425779
Sidor 224
Orginaltitel Elizabeth Finch
Översättare Andreas Vesterlund
Först utgiven 2022

Om författaren

Julian Barnes (f. 1946) kommer från England och har tidigare arbetat som litteraturkritiker för olika tidningar och tidsskrifter. Han har gett ut ett flertal romaner och noveller. På svenska finns sedan tidigare bland annat En världshistoria i tio och ett halvt kapitel (1989), England, England (1998) och Kärlek etc (2002).

Sök efter boken

Omslaget till den nyutkomna romanen Elizabeth Finch pryds av en handväska av det rejälare slaget, snarlik Muminmammans fast med längre handtag. En modell som jag själv favoriserar och som genast får mig att sympatisera med Julian Barnes outgrundliga titelkaraktär.

Det är genom romanens jagberättare antihjälten Neils ögonpar som vi betraktar Elizabeth Finch (EF). Neil själv är en medelålders enstörig bokslukare. Han har ett liv fullt av oavslutade projekt och en misslyckad karriär som skådespelare bakom sig. Numera försörjer Neil sig huvudsakligen inom restaurangbranschen. Han har varit gift två gånger och avlat tre barn.

Det var på kvällskursen ”Kultur och civilisation” på London University som hans liv fick ny mening. Läraren Elizabeth Finch var – enligt Neil – ett orakel när det kom till filosofiska spörsmål, som denna roman också är full av. ”Hon sa något som man inte riktigt begrep men ändå mindes, och åratal senare förstod man”.

EF tycktes Neil ouppnåelig, inspirerande, hemlighetsfull och tidlös. Hennes klädstil och frisyr förblev densamma genom alla år. EF utstrålade självförtroende, stark integritet och auktoritet. Hon strävade efter att fostra sina studenter till att tänka självständigt och var en sådan lärare som man minns resten av livet.

De blev vänner och sågs ett par gånger om året på en och samma italienska restaurang. EF stod alltid för notan och lunchen varade i prick 75 minuter. ”En stilla och strålande ljuspunkt i mitt liv” beskriver Neil de där träffarna. Samtidigt fortgick hans liv vid sidan av ledstjärnan med yrkes- och familjeliv.

Efter att lunchträffen ställts in två gånger i rad fick Neil bud om att EF avlidit i cancer. Han gick på begravningen, men inte på samlingen efteråt (” Jag ville ha EF för mig själv, så jag tog med henne hem, i mitt eget huvud”).

Neil fortsätter att klura över EF:s person långt efter hennes död (som sker redan på sidan 58). Hon blir en slags mytisk gestalt, som han har svårt att släppa taget om. Neils drivkraft är den packe numrerade anteckningsböcker som hon testamenterat till honom. Han ärver också hennes intresse för amatörforskning.

Lika trollbunden som Neil är av EF är jag av denna roman. Framför allt fängslas jag av språket, stillheten, gåtfullheten, den allvarliga klangbottnen jämte stråket av melankoli.

Berättelsen har drag av detektivhistoria i så måtto att Neil är på jakt efter EF:s personlighet och livshistoria med hjälp av de ledtrådar han gräver fram. Han söker upp personer, som han inte känner eller inte haft kontakt med på många år och frågar ut dem om deras tankar om EF. Han har planer på att skriva en biografi, men lyckas inte fullfölja projektet. Kanske är det bara ett sätt att hålla EF vid liv. Neil reflekterar också över huruvida minnet går att lita på – både det privata och det kollektiva.

Romanen är uppdelad i tre delar. I det andra avsnittet snöar den klassiskt bildade författaren plötsligt in på den romerske kejsaren Julianus Apostata (som märkligt nog aldrig satt sin fot i Rom), som var EF:s stora passion. Den essäliknande, folkbildande texten är mer eller mindre fristående.

Jag läser mig till att Julian Barnes har byggt sin karaktär på romanförfattaren Anita Brookner (1928 – 2016). Inte nog med det, romanen känns misstänkt likt en av originalets egna. Jag tolkar boken som en kärleksförklaring, av ett sällsamt slag.

Ingrid Löfgren

Publicerad: 2022-06-20 00:00 / Uppdaterad: 2022-06-19 19:26

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8817

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?