Recension

: Binas hemliga liv
Binas hemliga liv Thor Hanson
2022
Natur och Kultur
6/10

Binas historia

Utgiven 2022
ISBN 9789127174764
Sidor 283
Orginaltitel Buzz - the nature and necessity of bees
Översättare Claes Bernes

Om författaren

Thor Hanson är författare, biolog och naturvårdare. Han bor med sin familj på en ö i delstaten Washington i USA. Han har skrivit flera böcker och är översatt till tio språk.

Sök efter boken

Binas historia börjar för 125 miljoner år sedan när en stekel för första gången valde bort animalisk föda och började mata sina ungar med pollen.

Binas hemliga liv är en populärvetenskaplig skildring där författaren själv tar plats i historien. Thor Hanson tar oss med på en resa genom binas historia, en otroligt nördig resa, med det är svårt att inte låta sig ryckas med i Hansons entusiasm. Det finns visst en hel del att lära sig om bin.

Trots pocketformatet är boken rikt illustrerad och snyggt utformad. Oväntat lyxig för att vara pocket. Hanson låter oss följa med honom på studieresor, kurser och forskarbesök. Det är något charmigt med böcker där författarjaget får ta plats, där deras absolut fascination för ett ämne får lysa igenom och inspirera. Trots att jag inte kan något om bin, eller naturvetenskap heller för den delen blir jag stundtals väldigt inspirerad och att lära mer.

Det händer dock att Hanson går vilse i detaljerna, broderar ut med allt för mycket fakta för att en lekman riktigt ska lyckas hålla intresset uppe. Det är synd, för inbäddad bland alla fakta finns många intressanta reflektioner och fakta kring bina, deras relation till människan och, ja till hela floran. Boken blir stundtals trögläst och passar bäst i små doser åt gången.
Hanson lyckas sätta forskningen i ett större sammanhang, genom anekdotiska berättelser om forskare, entusiaster och sin egen familj.

Utmed stigen fanns höga vildrossnår, och jag noterade i förbifarten humlor med gula ansikten och svarta rumpor som ovigt flög omkring bland de skära blommorna. Jag funderade lite på hur många andra arter som kunde finnas där, men mest av allt tänkte jag på kaffe.

Finast är nog ändå de avsnitt då Hanson beskriver hur han själv studerar bin. Entusiasmen riktigt skiner igenom, och det är svårt att inte ryckas med. Efter kaffet hittar han en alldeles egen koloni av ovanliga pälsbin. Till sin stora förvåning upptäcker han dem i närheten av en stig han promenerat på oräkneligt antal gånger, eftersom han plötsligt måste gå mycket långsammare när den lilla sonen tultar fram.

Då hinner man titta på humlor, och upptäcka att de egentligen är bin.

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2022-06-23 00:00 / Uppdaterad: 2022-06-22 23:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8818

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?