Recension

: Giftmakerskan
Giftmakerskan Sarah Penner
2021
HarperCollins Nordic
7/10

Gift på flera sätt

Utgiven 2021
ISBN 9789150963441
Sidor 289
Orginaltitel The Lost Apothecary
Översättare Helena Tusås
Först utgiven 2021

Om författaren

Sarah Penner arbetade som ekonom fram till att hon 2021 debuterade som författare med romanen The Lost Apotecary. Boken såldes redan före utgivningen till en mängd länder och blev en sådan framgång att hon nu kan skriva på heltid.

Sök efter boken

I London i nådens år 1791 driver Nella ett mycket litet apotek beläget vid en gränd som är så liten att den knappt finns. Nella betjänar uteslutande kvinnliga kunder och utöver vanliga medikamenter har hon en specialitet: hon tillhandahåller allehanda giftiga preparat för kvinnor som vill mörda män i sin närhet. Varje köp är noggrant nedtecknat i en stor liggare, ett sätt att bevara dessa kvinnors öde för framtiden. Det är många liv hon indirekt har på sitt samvete och det börjar tynga henne, tillsammans med krämporna som förstör hennes kropp. Till apoteket kommer tolvåriga Eliza, ditsänd av sin matmor.

Över tvåhundra år senare reser Caroline till London för att fira sin tioåriga bröllopsdag – eller skulle ha firat om det inte varit för att hon precis upptäckt sin makes otrohet och nu behöver lite tid för sig själv. Hon funderar över sitt liv och valen hon gjort och en plötslig ingivelse väcker liv i det historieintresse hon alltid haft och även utbildat sig inom men aldrig gått vidare med. Hon följer med en grupp som letar spår av det förflutna där tidvattnet i Themsen dragit sig undan och där hittar hon något som sätter henne på spåren till den gamla historien.

Nellas historia, liksom Elizas, fångar mig omedelbart. Nella har sina skäl och hemligheter, Eliza är brådmogen och intelligent, samtidigt som hon är vidskeplig och rädd (hon är ju tolv år gammal, for God’s sake). De dras till varandra – motvilligt från Nellas sida – och in i ett händelseförlopp som ställer allt på ända.

Caroline i nutid är det lite knepigare med. Det är så många lyckliga sammanträffanden som leder henne framåt i sökandet efter apotekaren att det blir lite för mycket. Naturligtvis förväntar jag mig inte ett helt realistiskt skeende, men vad hon får fram på några dagar är minst sagt häpnadsväckande. Det är min främsta invändning, tillsammans med några frågor kring den där liggaren men dem är svåra att skriva om utan att avslöja för mycket. Carolines funderingar kring livet och äktenskapet är å andra sidan väldigt rimliga. Hur hon fattat beslut mest av bekvämlighet och att hon därmed tappat bort sig själv på vägen. Hur förväntningar och outtalade krav på henne som kvinna gjort sitt till.

Jag är svag för 1700-talet men här är det inte så tydligt att det rör sig om specifikt det seklet, det är mer ett avlägset förflutet det visar sig som, även om författaren i sitt efterord är tydlig med varför hon valt den tid hon valt – något senare utvecklades metoder för att analysera förekomsten av substanser i döda kroppar. Mycket detaljerat skildras däremot delar av apotekarens arbete, från att samla ingredienser i naturen, genom tillrednings- och ibland blandningsprocesser till ett slutligt resultat i en flaska.

Giftmakerskan är knappt 300 sidor lång, vilket känns alldeles lagom. Många skulle säkert ha låtit den växa ut till 500 sidor, och så kan det naturligtvis vara även i detta fall, men i så fall har den kortats ned på ett bra sätt. Underhållning med hjärta, hjärna och feministisk utgångspunkt. (Själv roas jag också av det faktum att ordet gifts dubbla betydelser på svenska passar så bra ihop här men det är kanske bara jag.)

Saga Nordwall

Publicerad: 2021-04-12 00:00 / Uppdaterad: 2021-04-11 21:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8428

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?