Recension

: Bränn allt som var
Bränn allt som var Eva Gussarsson
2020
Semic
8/10

Värmande spänningsroman

Utgiven 2020
ISBN 9789155268169
Sidor 304

Om författaren

Eva Gussarsson är uppvuxen i Småland. När hon inte skriver romaner är hon journalist och redaktör. Under många år var hon också musikskribent. Hon bor med sin familj i Enskede söder om Stockholm, är mycket på Öland och ägnar gärna lediga stunder åt att skriva, trädgårdsfika och vintagefynda klänningar.

Sök efter boken

När Marilyn upptäcker att någon övervattnar hennes älskade växter inne på hennes kontor växer irritationen och hon skriver en arg lapp med versaler till denna någon som hon antar är Barbro, lokalvårdaren.

Men det är inte Barbro som vattnat blommorna. Det är Felicity.

Felicity har ett mörkt förflutet och hon lever sitt liv som en skugga i samhället. Hon övernattar i säsongsstängda sommarstugor och uthus. Hon kan aldrig stanna upp och slå sig ner, för då kommer hon bli hittad av de som söker efter henne. Ständigt hungrig och smutsig, med trasiga skor, hankar hon sig fram med dåligt betalda svartjobb.

På ytan är Marilyn motsatsen till Felicity. Hon bor där hon alltid har bott och rutinerna är hennes räddning. Inom sig bär Marilyn på starka känslor av att hon inte duger. Hon är ingen Marilyn Monroe trots att hon är döpt efter henne. Hon är för stor, för klumpig och alltid fel. I Marilyns ångestfyllda liv låter hon många behandla henne som de vill, så väl den påträngande och gränslösa grannen Kattis som den odrägliga chefen Martin.

De två något udda personligheterna möts av en slump en sen kväll på kontoret. Marilyn jobbar över och Felicity kommer för att städa.

Relationen kvinnorna emellan som börjar med irritation växlar snabbt mot värme och medkänsla, främst från Marilyns håll. Felicity försöker hålla distansen men dras ändå med av den vänlighet som Marilyn helt naturligt visar henne.

Marilyn börjar nysta i vad som hänt Felicity och Felicity börjar ifrågasätta Marilyns beslut om att inte göra något av sina drömmar som faktiskt finns där under ytan.

Bränn allt som var är en bladvändare som jag knappt kunde lägga ifrån mig. Jag sträckläste den en regnig helg med paus för lunch och lite kaffe.

Boken har många nyanser men det som ligger kvar efter läsning är en härlig, mysig och varm känsla av att allt är möjligt.

”Spänningsroman” står det på framsidan och jag håller med. Men det är också en bok om relationer och om att våga välja tilltro till vänskap och kärlek trots att man blivit sviken tidigare i livet.

Bränn allt som var är en mycket fin debut av Gussarsson och jag får vibbar av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann i kombination med En hondjävuls liv och lustar. Det är kvinnor som hämnas med finess samtidigt som humor och värme ständigt är närvarande. Bitvis är det en magisk historia där de starka karaktärerna mot alla odds hittar vägar framåt i livet.

Händelseförloppet känns inte alltid helt realistiskt, men det gör ingenting för det är varsamt hanterat i texten och Gussarsson knyter ihop berättelsen helt strålande. Jag gillar hur karaktärerna inte är lagom mellangrå utan pendlar mellan att vara goda och ibland även onda.

Jag ser verkligen fram emot att läsa mer av Eva Gussarsson!

Anna Magnusson

Publicerad: 2020-12-09 00:00 / Uppdaterad: 2020-12-08 22:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8306

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?