Recension

: Expedition Parfym
Expedition Parfym : näsor, noter & nischdofter Jenny Lantz
2020
Norstedts
8/10

Fascinerande om parfymmarknaden

Utgiven 2020
ISBN 9789113101651
Sidor 223

Om författaren

Jenny Lantz, född 1973, är forskare vid Center for Arts, Business and Culture vid Handelshögskolan i Stockholm och lektor i modevetenskap vid Stockholms universitet. Hon har skrivit ett antal böcker om modeindustrin samt varit redaktör för antologin 179 år av ensamhet om hur det är att vara kvinna och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Sök efter boken

Modetidningar visualiserar ofta lyckan i att äga ett visst plagg, ett visst nagellack eller en viss parfym. Med välkomponerade bilder och vackra människor ska köplusten väckas. De estetiska bilderna är ofta traditionella och i viss mån slentrianmässiga. Ofta är texterna i modetidningar kortfattade och saknar fördjupning som skulle kunna förklara de olika faktorer som samverkat så att produkten blev som den blev.

Därför är det ett nöje att läsa boken Expedition Parfym : näsor, noter & nischdofter av Jenny Lantz. Här kartläggs en bransch med alla sina ekonomiska faktorer och traditioner. Branschen består nämligen inte bara av tillverkare, säljare och konsument. Här ingår inköpare, butikskedjor, bloggare och parfymkritiker som har en stor betydelse för vilken plats ett märke får.

Parfym är ett kulturuttryck och jämförbart med mode eller musik. I Skandinavien finns många parfymfria skönhets- och tvättmedelsprodukter till skillnad mot hur det ser ut i många andra delar av världen. Att förbruka en parfymflaska i månaden är inget ovanligt om du bor i Iran.

I grova drag delas parfymmarknaden in efter tre målgrupper. Vi vanliga konsumenter köper oftast bästsäljarmärken, så kallad mainstreamparfym. Nischparfym – som kommit stort under 2000-talet – tilltalar nyfikna parfymintresserade som vill fördjupa sig i parfymörens komposition. Fokus ligger på ingredienserna och/eller en vilja att förstärka den egna identiteten. Till sist har vi skräddarsydda parfymer. Är du rik och känner för att avsätta en dag eller tre med en välrenommerad parfymör kan du få en egen doft tillverkad enbart för dig.

En tydlig fragmentering har skett av marknaden för parfymer. Enligt en databas över parfymer finns det idag totalt 21 000 parfymer och 1 900 varumärken.

Det är fascinerande att ta del av intervjupersonernas erfarenheter. I intervjuerna är åsikterna om branschens marknadsförare delade. Vissa har ett tveeggat förhållande till den likriktning som tycks ha uppstått någon gång under 1980-talet. Ett mer amerikanskt sätt att förhålla sig till parfym blev på modet. Varje stort varumärke började då använda kända modeller och arrangera häftiga jippon. Parfymens identitet handlade mindre om doft och mer om förpackning. Författaren låter någon vara anonymiserad för att i nästa stund lyssna till en parfymkonstnärs visioner, vilket kontrasterar stort mot marknadsföringsmaskineriet. Parfymören ser sig ofta som den kreativa konstnären när hen blandar ingredienserna i laboratoriet.

Texterna handlar inte bara om parfymmarknaden. Författaren skriver också om den parfymcirkel hon håller i med några andra parfymintresserade. Under fem träffar utforskar de chypredofter, orientaliska dofter, fougèredofter och blomdofter. Vid sin sista träff är rubriken banbrytande dofter från 2000-talet. Det är roligt att läsa hur deras sätt att beskriva dofterna utvecklas efter hand. De nöjer sig inte längre med att säga att en doft är ”tantig” eller ”tvålig”.

Än idag förknippas parfym med Frankrike och i synnerhet med Paris. Kanske fnissar vi lite i hemlighet åt historiska figurer som pudrat sina peruker och dränkt sig med parfym i stället för att tvätta sig med varmt vatten och lite rengörande tvål. Men parfym är idag en global försäljningsprodukt som också lockar personer som vill göra en god affär. Själv låter jag mig i all enkelhet fängslas av dofter – likt författaren – och jag går in i klädkammaren för att sniffa på mammas pälsjacka från 1950-talet. Den doftar fortfarande L’Air du Temps som ingått i Nina Riccis sortiment sedan 1948.

Lena Nöjd

Publicerad: 2020-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2020-05-16 21:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8104

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?