Recension

: Männen i mitt liv
Männen i mitt liv Sofia Rönnow Pessah
2020
Wahlström & Widstrand
7/10

Mänskligt, kvinnligt, varmt och ja … sex

Utgiven 2020
ISBN 97891462360092
Sidor 244

Om författaren

Sofia Rönnow Pessah (f 1989) jobbar till vardags som asylrättsjurist i Stockholm. Männen i mitt liv är hennes litterära debut.

Sök efter boken

Det är om en högpresterande kvinna Männen i mitt liv handlar, en kvinna som inte ber om ursäkt. Kanske är det också en berättelse där männen hon har sex med ibland framställs som något av våp. Men det är också lite av en utvecklingsroman, eller vad man ska kalla det, som börjar med små korta stycken om en bräcklig fjortonåring i Malmö, i omänskligt hårt klimat på en högstadieskola. Det nog inte någon unik känsla Sofia Rönnow Pessah beskriver. Det är säkert så, som hon skildrar det, många tjejer på högstadiet känner.

Tiden går och huvudpersonen Sonia börjar läsa nationalekonomi på Lunds universitet. Kapitlen eller styckena i boken, oftast bara ett par sidor långa, är uppdelade efter de sexpartners hon möter i olika sammanhang; första, andra, tredje och så vidare. Visst förekommer det värderingar i förbifarten om små och stora kukar men det är verkligen ingen tröttsam slick-och-sug-skildring. Författaren kommer snarare åt något mer allmänmänskligt, eller hur jag ska uttrycka det med erfarenheter som exempelvis  ”…det slår mig att jag har lättare att komma ju mindre attraherad jag är av personen jag ligger med”. Och det finns nästan något naivt vackert med en av de första killarna hon är med – Ahmed tror jag han hette – att de båda tror att deras förhållande ska hålla i all evighet.

Längre in i boken blir det mer komplicerat när hon ligger med en aktivitetsledare, som efteråt nästan skamset erkänner att han har flickvän. I annat sammanhang tar sexet hon just haft en annan vändning, när en tjej hör av sig på Facebook. Killen som hon just glidit ur sa inte ett pip om att han hade en gravid flickvän.

Men som sagt, det är inte de explicita sexskildringarna som är grejen här, utan snarare hur denna Sonia upptäcker sig själv, i förhållande till andra, både genom de vänner hon träffar genom Lunds studentliv (kvinnor som på ett eller annat sätt har en koppling till de killar Sonia hamnar i säng med) och de män hon är intim med.

En och annan story känns kanske tunn, men jag tycker det är med hög trovärdighet Rönnow Pessah har skrivit denna bok, och för mig som man kanske den ger ett litet välbehövligt perspektiv på, hur det faktiskt är att vara kvinna.

Erik Stenkula

Publicerad: 2020-04-26 00:00 / Uppdaterad: 2020-04-25 23:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8083

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?