Recension

: Törnrosor
Törnrosor Stephen King och Owen King
2019
Albert Bonniers förlag
6/10

Det idealiska samhället

Stephen Kings spännande Under the dome handlar om en småstad som kastas in i en surrealistisk situation: Platsen blir plötsligt täckt av en osynlig, ogenomtränglig kupol. Samhället faller samman i olika läger som belyser människans natur. Nu har han och hans son Owen King försökt sig på något liknande i Törnrosor.

Till den lilla staden Dooling anländer Evie i samma stund som en pandemi blossar ut över jordklotet. Kvinnorna världen över försvinner in i en märklig sömn och omsluts av vita trådliknande kokonger. Kvar står männen och försöker handskas med att deras fruar, mödrar, döttrar och systrar blir okontaktbara. Vid försök att avlägsna kokongerna vaknar kvinnorna till liv och blir livsfarliga.

Räven retirerade några steg och vädrade. Han tyckte inte om det vita – det vita var avgjort levande, och avgjort ett helt annat väsen än dem han var förtrogen med. Till och med på håll hade det vita en stark vittring som var en förvirrande blandning: det fanns blod och vävnader i doften, och intelligens och hunger, och ett inslag av djupaste jord, rävgrytens rävgryt. Och i den väldiga bädden, vad sov där? Inte en räv, det var han säker på.

I Dooling händer märkliga saker som pekar på att Aurorapandemin kan ha en koppling till trakten. Den nyanlända Evie är nämligen den enda kvinnan i hela världen som vaknar om hon somnar.

Polischefen Lila och hennes man Clint, som är psykolog på det lokala kvinnofängelset, kämpar med att hålla kvinnorna vakna och när de väl somnar hålla dem trygga. Runt om i världen går män till attack mot de farliga uppvaknade kvinnorna, på andra ställen utnyttjas de fortfarande sovande. För att skydda sina nära blir männen desperata på jakt efter ett botemedel. När staden blir allt mer dominerad av männen utlöses en kamp på liv och död.

I samarbetet mellan far och son är det omöjligt att se vem som har skrivit vilken del. Däremot lyser Stephens kärlek för småstadsfolk igenom. Historien är helt okej, skräcken är trist, men det är mängden av små porträtt av varje individ som gör berättelsen och driver den framåt. Varje karaktär har sin egna historia som har format dem till det de är idag och som är avgörande för hur berättelsen fortgår.

King och King bygger upp en tankeväckande historia som utforskar en rad samtida ämnen: feminism, mäns våld mot kvinnor, polisvåld och fake news. Bokens stora tema och den fråga som utforskas är: Vilka krafter släpps lös när kvinnorna inte finns kvar på jorden och männen står ensamma kvar?

Det är alldeles för ovanligt att män diskuterar mansrollen. Här har far och son gjort ett tappert försök. Frågan är om de lyckats?

Jenny Unga

Publicerad: 2019-03-29 00:00 / Uppdaterad: 2019-03-29 00:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7679

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?